Dostupni linkovi

Američki Senat nadomak odobravanja pomoći Ukrajini


Vođa demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, tokom obraćanja novinarima, Vašington, 6. februar 2024.
Vođa demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, tokom obraćanja novinarima, Vašington, 6. februar 2024.

Usko podijeljeni američki Senat se dodatno približio odobravanju paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan u nedjelju 11. februara, pokazujući sposobnost za kompromis uprkos sve jačem protivljenju republikanskih tvrdolinijaša i Donalda Trampa (Trump).

Senat, u kojem većinu imaju Demokrate, glasao je 67-27 čime je preskočena još jedna proceduralna prepreka, te se ova mjera strane pomoći primakla konačnom glasanju o odobravanju, koje bi trebalo da uslijedi u narednim danima.

Ukupno 18 Republikanaca je podržalo legislativu nakon što je Tramp, dominantni kandidat u predizborima za republikanskog kandidata za Bijelu kuću, kritikovao ovaj akt na društvenim mrežama rekavši da bi inostrana pomoć trebalo da bude u formi kredita.

Taj novac je ključan za Kijev, koji ide ka drugoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu. Ipak, izglasavanje u Senatu bi poslalo taj akt u Predstavnički dom pod kontrolom Republikanaca, gdje bi bio suočen sa nesigurnom budućnošću.

Demokratski predsjednik, Džo Bajden (Joe Biden), koji traži odobravanje pomoći već mjesecima, u petak je rekao da bi Kongres bio kriv za "zanemarivanje" ukoliko ne izglasa ovu mjeru.

Prijedlog zakona bi mogao brzo da bude odobren ukoliko bi se Demokrate i Republikanci dogovorili oko ubrzane procedure. Ali takav dogovor se još nije pojavio.

U pomoć je uključena 61 milijarda dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael i 4,83 milijarde za podršku partnera u indopacifičkoj oblasti, uključujući Tajvan, da bi odvratili Kinu od agresije.

Takođe bi 9,15 milijardi u humanitarnoj pomoći otišlo civilima u Gazi, Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama konflikta širom planete.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, Majk Džonson (Mike Johnson), koji ima tanku republikansku većinu, 219 prema 212, naznačio je da bi mogao pokušati da razdvoji odredbe o pomoći u izdvojene mjere, kada prijedlog zakona stigne u taj dom iz Senata.

Ipak, samostalni prijedlog zakona, kojim bi se obezbijedila pomoć za Izraela, prošle sedmice u Predstavničkom domu nije dobio podršku opozicionih Demokrata, koji favorizuju širu legislativu u Senatu, kao ni tvrdolinijaških Republikanaca, koji žele smanjenje potrošnje kao kompenzaciju, što je protumačeno kao par ponižavajućih poraza za Džonsona.

Tokom posjete Kijevu u petak, dvostranačka delegacija kongresmena je obećala da će učiniti svoj dio, da bi mjera bila odobrena.

Republikanci u Senatu vjeruju da bi to što su obe stranke izglasale prijedlog, moglo značiti i podršku Republikanaca u Predstavničkom domu.

Podrška Republikanaca bi mogla porasti, te bi se cijela procedura mogla ubrzati ukoliko vođa većine u Senatu, Čak Šumer (Chuck Schumer) i njegov republikanski kolega, Mič Mekonel (Mitch McConnell), uspiju doći do dogovora i glasanja o amandmanima Republikanaca.

Predstavnici ove stranke žele amandmane kojima bi se pozabavili rekordnim prilivom migranata na granici SAD i Meksika, te ograničavanjem strane pomoći u oružju.

Ipak, neki Republikanci koji se protive dodatnoj pomoći Ukrajini su obećali da će odlagati razmatranje ovoga, time što će primorati Senat da se povinuje zamršenim parlamentarnim procedurama koje oduzimaju vrijeme.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG