Dostupni linkovi

Schmidt u Vitezu odao počast djeci ubijenoj u eksploziji granate


Visoki predstavnik ispred spomenika ubijenoj djeci u Vitezu, 14. juli 2023.
Visoki predstavnik ispred spomenika ubijenoj djeci u Vitezu, 14. juli 2023.

Visoki predstavnik Christian Schmidt odao je 14. jula počast osmero djece koja su ubijena u junu 1993. godine u Vitezu, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je posjetio spomen obilježje "Osmica", podignuto na dječijem igralištu na kojem su prije 30 godina poginula djeca od eksplozije granate ispaljene sa položaja Armije RBiH.

"Dužnost nam je čuvati sjećanje i graditi budućnost u kojoj će se djeca svih nacionalnosti slobodno igrati bez straha od nasilja", objavio je Ured visokgo predstavnika (OHR) na Twitteru.

Tokom ratnih devedesetih u BiH, Vitez je bio poprište žestokih oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH.

Najmlađa žrtva granatiranja dječijeg igrališta, 10. juna 1993, imala je devet godina, a najstarija 18 godina.

Najmlađa žrtva imala devet godina

Granata ispaljena sa položaja Armije RBiH ubila je brata i sestru, devetogodišnju Augustinu i 12-godišnjeg Velimira Grebenara. Poginuli su i 12-godišnji Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, te 15-godišnji Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, kao i desetogodišnji Boris Antičević.

Predmet koji se odnosi na ovaj slučaj, 20 godina nalazi se u Tužilaštvu BiH. Nadležni tužitelj Ivan Matešić ranije je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je od početka 2022. godine istraga ubrzana, te da su angažirani eksperti za balistička vještačenja.

Enver Hadžihasanović, bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH, čija je zona odgovornosti obuhvaćala srednju Bosnu, osuđen je 2008. godine pred Haškim tribunalom na tri i pol godine zatvora.

Stradanje na dječijem igralištu u Vitezu nije bilo dio nijedne optužnici, niti presude pred domaćim pravosuđem ili Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG