Dostupni linkovi

U crnogorskom Šavniku glasanje ponovo prekinuto


Uništen izborni materijal na lokalnim izborima u Šavniku nakon incidenta. Foto RT Nikšić 6. novembar 2022.
Uništen izborni materijal na lokalnim izborima u Šavniku nakon incidenta. Foto RT Nikšić 6. novembar 2022.

Stanovnici Šavnika ni četvrtu nedjelju za redom nisu uspjeli izabrati lokalnu vlast.

Glasanje je i u nedjelju, 13. novembra, prekinuto na oba biračka mesta u tom gradu na sjeveru Crne Gore.

Članovi biračkog odbora nisu dozvolili glasanje pojedinim biračima, a na licu mesta su i inspektori u civilu, prenosi Beta.

Ovo je četvri put da se na dva biračka mesta u Šavniku ne mogu održati izbori jer pojedini članovi biračkih odbora nisu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova održani su 23. oktobra. Završeni su u svim osim u Šavniku, gdje je tri puta u prethodne tri nedjelje prekinuto glasanje zbog brojnih neregularnosti i incidenta.

Policija je prethodno podnijela krivične prijave protiv pet osoba zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, napada na službeno lice, uništavanja dokumenata o glasanju.

Glavni politički protivnici, dosadašnja gradska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića s jedne strane, i proruski Demokratski front i Demokrate, s druge, međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa.

Glavna tačka sporenja je podatak da se u Šavnik uoči lokalnih izbora, uglavnom iz susjednog Nikšića, doselilo preko 300 birača, iako podaci sa tri poslednja popisa svjedoče da se iz tog grada stanovništvo uglavnom odseljava.

Zbog sumnji na "izborni inžinjering" u Šavniku dokumentacija policije proslijeđena je tužilaštvu.

Šavnik je jedna od najsiromašnijih crnogorskih općina. Prosječna zarada je u 2020. u Šavniku bila za 50 eura niža od državnog prosjeka i iznosila 476 eura.

XS
SM
MD
LG