Dostupni linkovi

U Istočnom Sarajevu plakati podrške Savčiću, optuženom za genocid


Plakati podrške Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici, za kojim je Sud BiH raspisao potjernicu, 12. august, 2021.
Plakati podrške Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici, za kojim je Sud BiH raspisao potjernicu, 12. august, 2021.

Na području Istočnog Sarajeva, grada u entitetu Republika Srpska (RS), postavljeni su plakati s likom Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici pred Sudom BiH, za kojim je Sud naredio raspisivanje međunarodne potjernice.

Na plakatima podrške u potpisu stoji "Tvoje srpsko Sarajevo".

Naredba za raspisivanje potjernice za Savčićem Sud BiH izdao je u utorak, 10. augusta, nakon što mu je dan ranije određen pritvor, a Sudska policija ga nije pronašla na adresi stanovanja.

Savčiću je Sud odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u sudskom predmetu protiv njega, jer je u medijskim istupima iznosio činjenice o svome predmetu.

Pritvor je zatražilo Tužiteljstvo BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopćilo je u srijedu, 11. augusta, da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

U saopćenju iz MUP-a od 11. augusta navode da se nakon provjere evidencije ulaska u zemlju u Upravi granične policije, ime generala VRS-a Savčića ne nalazi tamo, te da nije ušao u Srbiju.

Nije poznato gdje se trenutno nalazi Savčić, koji je trebao biti priveden nakon odluke Suda o pritvoru do kraja suđenja.

Iz Suda BiH su kazali da su Milomiru Savčiću još ranije su oduzeti putni dokumenti zbog mjere zabrane kretanja, putovanja i napuštanja mjesta boravka, koju mu je po nalogu Tužiteljstva BiH odredio Sud BiH, u martu 2020. godine.

Iz Suda BiH, koji je u utorak izdao naredbu o raspisivanju potjernice za Savčićem, su u saopćenju pojasnili da optuženi za genocid, na osnovu mere zabrane, nije posjedovao putne isprave jer su mu oduzete.

"Oduzet mu je pasoš države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice. Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi", naveli su iz Suda.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično delo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine.

Optuženi se branio sa slobode, uz određene mere zabrane, a obavljao je i funkciju predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, sve dok Tužilaštvo nije zatražilo da mu se odredi pritvor zbog "medijskih istupa i iznošenja činjenica u vezi sa sudskim predmetom".

XS
SM
MD
LG