Dostupni linkovi

Vučić i Kitarović, protokol bez sadržine


Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Dalju kod Subotice (jun 2016)
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Dalju kod Subotice (jun 2016)

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za rubriku „Zašto?“ objašnjava zbog čega je važno da susret predsednika Srbije i Hrvatske Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, koji je najavljen za kraj avgusta u Bosni i Hercegovini, ne ostane, kao do sada, na protokolarnom nivou.

  • Protokol bez sadržine

Najveći problem je u tome što se povremeno dešavaju ti susreti, najčešće protokolarnog karaktera, koji zapravo nemaju neku dublju sadržinu. Onom prilikom kad su se Vučić i Grabar Kitarović sreli na mostu između Srbije i Hrvatske i potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja od toga se ništa nije desilo.

Za sada su naši odnosi na tehničkom nivou, i to ne od sada, nego maltene od 2012. godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast i samo su se u međuvremenu pogoršavali. Ne verujem da će se i nakon ovog susreta sa Kolindom Grabar Kitarović naši odnosi maći dalje od toga.

  • Brisel

Neki nivo odnosa se mora negovati. Taj zadatak od strane Evropske unije pre svega ima Vučić. Njega smatraju faktorom stabilnosti u regionu i on uživa tu reputaciju. Takođe, i Kolinda Grabar Kitarović mora da prati briselsku agendu kada je reč o regionalnoj saradnji. Ta saradnja je visoko kotirana u oceni koliko je neka zemlja spremna za pristupanje Evropskoj uniji i koliko je privržena njenim principima.

Nevolja je u tome što kroz te susrete to samo ostaje na površini, tek da se stekne utisak da se nešto radilo, ali onda se ne desi ništa pozitivno, nego se povremeno i zaoštre odnosi.

To je samo udovoljavanje žeđi Brisela da bi se imao utisak da postoji neka aktivnost u regionu, ali za sada ničeg dubljeg od toga nema.

  • Politički ambijent

Mora da se stvori politički ambijent, i to ne samo ovako formalno, nego da se nakon toga napravi plan. Dakle, imamo jedan broj otvorenih pitanja, hajde da napravimo plan kojim redom ćemo to da rešavamo. A, ne da se, kao u slučaju Komisije za rešavanje graničnih sporova koja radi od 2002. godine, sastajemo jednom u četiri, pet godina bez ikakvog rezultata.

  • Kosovo iz ormana

Na kraju će nam to ispasti kao Kosovo iz ormana kada budemo u nekoj novoj fazi pristupanja Evropskoj uniji i to može biti jedan od razloga za blokadu.

Treba reći da ni naša strana nije u tome imala inicijativu u vreme kada smo imali mnogo bolje odnose.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG