Dostupni linkovi

Varhelji: Vučić će pomoći EU da sprovode sankcije Rusiji


Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji prilikom jednog od prethodnih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji prilikom jednog od prethodnih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji izjavio je u Beogradu, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija potrebna EU da joj pomogne da na propisan način sprovede sankcije Rusiji.

"Potrebno nam je da Srbija bude na našoj strani. I zato posebno pozdravljam obećanje predsednika (Vučića) da će nam pomoći da sporovedemo sankcije kako bismo prekinuli rat", naveo je Varhelji.

EU je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Rusiji, ali Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU odbija da se priključi tim sankcijama.

Varhelji je poručio da rat u Ukrajini utiče na pristupanje EU i da je vladavina prava bitan uslov, ali da neće biti dovoljan.

"Usklađivanje spoljne politike ima važniju ulogu nego ranije. Napadnuti su mir i sigurnbost našeg kontienta i zato nam je potrebna Srbija, zemlja kandidat za priključenje (EU)da nam pomogne", rekao je Varhelji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je dobro razumeo primedbe Varheljija u vezi sa usaglašavanjem spoljne politike Srbije.

"Preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija Rusiji jer se mi ne bavimo kriminalom i zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata", poručio je predsednik Srbije.

"Zato i jesmo reagovali kada je dolazilo do reeksporta određenih roba i naši nadležni organi učestvovali su čak i u privođenju lica iz kompanija koje su radile na zaobilaženju sankcija Rusiji", dodao je Vučić.

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, prilikom susreta na Brdu kod Kranja (Slovenija) 6. oktobra 2021.
Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, prilikom susreta na Brdu kod Kranja (Slovenija) 6. oktobra 2021.

'Potrebna nam je Srbija na samitu u Albaniji'

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Evropa na ključnoj, ako ne na kritičnoj raskrsnici zbog velike geopolitičke destabilizacije kontinenta.

"Sledeće nedelje imamo samit u Albaniji da razgovaramo sa regionom o regionu. Potrebna nam je i Srbija i lider Srbije koji će sedeti za stolom", poručio je Varhelji.

Samit EU sa Zapadnim Balkanom biće održan 6. decembra, u glavnom gradu Albanije, Tirani.

Vučić je na konferenciji sa Varheljijem izjavio da posle svega ne vidi smisao da Srbija prisustvuje samitu u Tirani i da još nije doneo odluku odlasku.

Vučić je time referisao na odluku kosovskog premijera Aljbina(Albin) Kurtija da imenuje lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova nakon što su Srbi napustili institucije zbog neslaganja sa odlukom Prištine o zameni srpskih tablica kosovskim.

"Spreman sam da razgovaram i rekao sam da to nije pitanje moje sujete. Ljudi, situacija je uzavrela dole. Ljudi više neće da trpe Kurtijev teror", poručio je Vučić.

Vučić: Ne kajem se zbog reči o Kurtiju, Rašiću i Trajković

Govoreći o dešavanjima na Kosovu, Vučić je rekao da se nije pokajao ni za jednu reč koju je izgovorio o kosovskom premijeru Aljbinu (Aljbinu) Kurtiju i kosovskim političarima Nenadu Rašići i Radi Trajković.

"Da li je trebalo više da koristim diplomatski rečnik, možda. Ali da li bi nas iko čuo da sam drugačije govorio", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je 1. decembra komentarišući odluku kosovskog premijera koristio uvredljiv rečnik.

On je izjavio da je to što je uradio "teroristički ološ Aljbin Kurti" imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednicu i povratak zaslužilo svaku osudu i da je EU pokazala "bedni antisrpski" odnos koji ima sa Srbijom.

On je rekao da ne postoji "gori ološ" od Rašića i Rade Trajković, koja je imenovana za njegovu savetnicu, i da njih dvoje nemaju ničije poverenje u Srbiji, ali da očigledno imaju poverenje Aljbina Kurtija i "zapadnih agentura".

Varheji, koji je u Srbiju doputovao 1. decembra, sastao se istog dana sa predstavnicima opozicije u Srbiji. On je na svom Tviter (Twitter) nalogu nakon tog sastanka naveo da je EU uz Srbiju "da nastavi na svom EU putu".

"EU stoji uz Srbiji da nastavi na svom EU putu i podržava napredak u daljim reformama", napisao je Varheji.

Potpisana tri sporazuma sa EU

Tokom posete evropskog komesara za proširenje potpisana su tri – Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu, Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i pristupu zdravstvenoj zaštiti, kao i Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i jačanju sistema upravljanja migracijama i kontroli granica.

Srbija je kandidat za članstvo u EU, u čemu su glavni izazovi usklađivanje spoljne politike sa evropskom i rešavanje odnosa sa Kosovom, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, što zvaničan Beograd odbija da prizna.

Varheji je 1. decembra poručio i da je verodostojna politika proširenja glavni prioritet zasnovan na osnovama koje su "vladavina prava, borba protiv korupcije, borba protiv organizovanog kriminala".

Evropski komesar za proširenje krajem novembra je boravio u Bosni i Hercegovini, gde se sastao sa predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Dan ranije u Sarajevu sastao se i sa predstavnicima nekoliko političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG