Dostupni linkovi

Biden u razgovorima s Netanyahuom traži prekid vatre u Gazi


Predsjednik SAD-a Joe Biden sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući u Washingtonu, SAD, 25. jula 2024.
Predsjednik SAD-a Joe Biden sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući u Washingtonu, SAD, 25. jula 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država(SAD)Joe Biden u četvrtak je u razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tražio prekid vatre u devetomjesečnom ratu u Gazi, piše Reuters.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da i dalje postoje praznine između Izraela i militanata Hamasa koji upravljaju palestinskom enklavom u nastojanju za prekidom vatre, ali "sada smo bliži nego što smo bili prije".

Obje strane moraju napraviti kompromise, rekao je Kirby.

Glasnogovornik State Departmenta Matt Miller rekao je: "Mislim da će poruka američke strane na tom sastanku biti da ovaj dogovor moramo završiti."

Posjet se podudara s promjenom američke politike. U nedjelju se Biden (81) povukao iz utrke za predsjednika SAD-a pod pritiskom kolega demokrata i podržao Kamalu Harris za stranačku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

"Imamo o mnogo čemu razgovarati", rekao je Biden kada je Netanyahuu poželio dobrodošlicu u Ovalni ured.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odao je počast Joeu Bidenu za "50 godina podrške državi Izrael".

"Od ponosnog jevrejskog cioniste do ponosnog irsko-američkog cioniste, želim da vam se zahvalim za 50 godina javne službe i 50 godina podrške državi Izrael".

Sastanak je upriličen dan nakon što je izraelski premijer održao govor u Kongresu dok su hiljade propalestinskih prosvjednika demonstrirale vani.

Netanyahu se suočava s pritiskom i u Izraelu i u inostranstvu da okonča rat u Gazi, koji sada traje deveti mjesec.

Netanyahu je rekao da poznaje Bidena 40 godina - i da je predsjednik poznavao svakog izraelskog premijera u posljednjih pola stoljeća.

Netanyahu je također rekao da se raduje saradnji s Bidenom "na velikim pitanjima koja su pred nama" u sljedećih nekoliko mjeseci.

Netanyahu bi se kasnije odvojeno trebao sastati s potpredsjednicom Kamalom Harris, vjerovatnom demokratskom kandidatkinjom na predsjedničkim izborima nakon Bidenovog povlačenja.

U petak bi ga u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago trebao primiti bivši predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump.

XS
SM
MD
LG