Dostupni linkovi

Šaškor: Bezakonje se (ne)isplati


Branitelji na protestu u Savskoj u Zagrebu
Branitelji na protestu u Savskoj u Zagrebu

Više od pet mjeseci nekoliko stotina invalida, ratnih veterana zaposjeli su prostor ispred Minsitarstva branitelja na Savskoj cesti u Zagrebu. Razapeli su šatore, prosvjeduju, primaju goste, održavaju press konferencije. Tu jedu i borave. Sponzori im osiguravaju hranu, a država struju i higijenske uvjete. Spavaju uglavnom kod kuće, ili u hotelima, a njihov neformalni vođa koristio je obiteljsku kuću namijenjenu najtežim invalidima i njihovim obiteljima za vrijeme boravka na liječenju i terapijama.

Dozvolu za prosvjed nemaju, niti su je tražili.

Zahtjevi su im svih ovih mjeseci ostali nepromijenjeni – ostavke ministra branitelja i njegovo dvoje pomoćnika, te cementiranje pa i proširenje materijalnih prava branitelja-invalida. Ona inače višestruko nadmašuju materijalna prava civilnih invalida.

Pozadina je također nepromijenjena – politička netrpeljivost prema lijevo-liberalnoj vlasti, koja nije njihova, što znači da ne može biti niti hrvatska vlast. Silazak s vlasti Milanovićeve koalicije onaj je cilj koji ih stvarno pokreće. Podrška kompletnog desnog spektra hrvatske političke, medijske i javne scene cijelo je vrijeme neupitna. Političko sponzorstvo HDZ-a, također.

Što je novo?

Prosvjednici su dosadili, što bi narod kazao, i bogu i ljudima. Takvi, postaju iracionalni.

Rejting Milanovićeve Vlade ostao je isti – loš. Zapravo, u posljednjih mjesec dana malo je i popravljen. U mirnodopskim vremenima, a takva u Hrvatskoj jesu, ekonomija i vjerodostojnost dominantno utječu na rejting Vlade. Prosvjed branitelja tu nije imao nikakvu ulogu. Što je vrijeme više odmicalo postaje jasno da je Vladi i koristio, jer je strah od radikalizma i nerazumnih ekscentričnih zahtjeva građane sve više udaljavao od ''šatoraša'', kako ih se kolokvijalno naziva.

Koristio je, u početku, i HDZ-u jer je služio vraćanju desnog biračkog tijela pod okrilje matične stranke. Prosvjed je služio potiskivanju sjećanja na kriminalnu prošlost dugogodišnje vladajuće stranke i okupljanju oko novog vođe, čvrstog desničara Karamarka. ''Šatoraši'', baš kao i vukovarski Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata, govorili su i ono što HDZ nije mogao posve otvoreno, kombinirajući patriotsku retoriku i neuvijene prijetnje. Rezultat je jačanje HDZ-a i potpuno marginaliziranje ostalih desnih stranaka.

Sada, kada se izbori približavaju, a HDZ-ova predsjednica stoluje na Pantovčaku, prosvjednici iz Savske sve više postaju uteg. Ritualno ih se podržava, u stvarnosti mimoilazi.

Političari desnice i ljevice samo su mobilizirali svoje birače. Jedni su prosvjed koristili kao poziv na okup, drugi da se vidi što ih čeka ako se ''oni'' vrate

Oni za idući mjesec najavljuju nove prosvjede, širenje vala po cijeloj Hrvatskoj. Pitanje je što će od toga biti. Svoje protivnike, ili one koji im se suprotstavljaju, optužuju za govor mržnje i najavljuju kaznene prijave. Pri tome se sami koriste nepatvorenim izljevima netrpeljivosti i mržnje.

Sve u svemu, ''šatoraši'' gube dah i postaju sve manje važni.

A što je ostalo građanima od cijele te ujdurme?

Gorki okus da su ih političari opet povukli za nos. Naslušali su se ovih šest mjeseci patetičnog govora, verbalnih paljbi, svega i svačega. Dizale su se tenzije, otvarali rovovi, njegovala ratnička klima. Promet u dijelu Zagreba oko središta prosvjeda stalno je ometan, građane nitko nije zaštitio niti im olakšavao život, a iz svega su korist izvukli – političari. Nisu profitirali niti branitelji, jer, objektivno, zaštita im je za hrvatske ekonomske prilike vrhunska, pa ništa nije trebalo ni tražiti.

Političari desnice i ljevice samo su mobilizirali svoje birače. Jedni su prosvjed koristili kao poziv na okup, drugi da se vidi što ih čeka ako se ''oni'' vrate.

Vlada je mogla sankcionirati skup koji nije prijavljen po zakonu, ali nije. Milanovićeva je Vlada još od trenutka kada je dopustila da je grupica nabrušenih veterana otjera iz kolone u Vukovaru, na dan sjećanja na tragediju toga grada, dopustila bezakonje. Potom je tolerirala ''šatoraše'', dala im struju i higijenske potrepštine. Sada bi im to naplatila. Nesnalaženje, strah ili procjena da je tako bolje? To je manje važno od činjenice da se dopustilo da se zakon provodi selektivno.

Lider opozicije Karamarko prisnažio je izjavom kako branitelji možda nisu poštovali zakon, ali da treba biti popustljiv prema tako osjetljivoj skupini.

Svatko iz svoga razloga pridonio je neredu koji vlada na ulici.

Najrazumniji su bili građani. Njihove su brige i interesi drugdje.

  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

XS
SM
MD
LG