Dostupni linkovi

U Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu


Skup podrške palestinskom narodu, Sarajevo 22. maja 2021.
Skup podrške palestinskom narodu, Sarajevo 22. maja 2021.

Skup podrške palestinskom narodu održan je u subotu, 22. maja u Sarajevu. Nekoliko stotina građana BiH poslalo je poruku mira, ali i zahtjev da se odgovorni za ubistva djece, žena, stanovnika Gaze, Palestine procesuiraju pred međunarodnim sudovima pravde.

U obraćanju okupljenima, ambasador Palestine u BiH, Rezeq Namoora uputio je kritiku Ujedinjenim nacijama i Međunarodnoj zajednici koji su pružili podršku Izraelu sa stavom „da se ima pravo braniti“.

„Palestinski narod nije usamljen i mi iz srca Sarajeva, evropskog Jerusalema, šaljemo podršku palestinskom narodu. Za naše šehide: djecu, žene, braću tražićemo pravdu“, poručio je ambasador Namoora.

Skupu podrške palestinskom narodu prisustvovao je i Alija Redžić, predstavnik udruženja demobilisanih boraca iz Zenice.

„Mi nismo teroristi. Mi smi muslimani i imamo vjeru koja zabranjuje ono što nam stavljate na teret. Cijenim Ameriku, mnogo je učinila za BiH. Ali, nemojte dozvoljavati da se ljudi imaju pravo braniti u tuđim kućama, avlijama i džamijama. To nije demokratija“, istakao je Redžić.

Podršku palestinskom narodu iz Sarajeva su uputili i Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo, ambasadori Turske i Irana u BiH, Sadik Babur Girgin i Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan, te organizatori skupa “Palestinska zajednica u BiH“ i njen predsjednik Majed Maarouf.

Prekid vatre uz posredovanje Egipta stupio je na snagu u petak, 21. maja u ranim jutarnjim satima nakon 11 dana nemilosrdnog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze i hiljade raketa koje je Hamas, grupa koja upravlja Pojasom, lansirao prema Izraelu.

Hiljade Palestinaca vratilo se kućama na zgarišta, a zvaničnici kažu da će obnova trajati godinama.

Nakon što je Izrael otvorio prelaz Kerem Šalom kamioni različitih humanitarnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije (UN), u subotu, 22. maja stigli su sa prijeko potrebnim lijekovima, hranom i gorivom u Gazu. Svjetska zdravstvena organizacija založila se za otvaranje koridora za evakuaciju ranjenika.

Tokom izraelskog bombardovanja Gaze ubijeno je najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece, dok je dodatno razorena ionako osiromašena teritorija.

Na izraelskoj strani ubijeno je 12 ljudi, uključujući dvoje djece.

XS
SM
MD
LG