Dostupni linkovi

U Sarajevu šetnja podrške Gazi: 'Ne smiju više ginuti djeca'


Protiv rata u Gazi: 'Palestino, nisi sama, uvijek Bosna je sa vama'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Protestnom šetnjom protiv rata, nekoliko stotina građana Sarajeva uputilo je 7. januara podršku Palestincima u Pojasu Gaze.

Razlog okupljanja je, kako navode, humanitarna kriza u kojoj žive Palestinci, od početka rata u Gati između Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Noseći zastave, transparente i uz povike: "Free Palestine", "Protiv rata, Sarajevo zna šta je granata", "Gaza jeca, ne smiju više ginuti djeca", odali su počast ubijenim Palestinacima.

Organizator protesta je Međunarodna organizacija za razvoj, koja je u Sarajevu upriličila i humanitarni bazar, a prihod od prodaje bit će upućen stanovnicima Gaze.

"Hvala sto smo pokazali kakav smo narod i što smo uvijek tu da dignemo glas kad se čini nepravda", kazala je Safija Tadefi, predstavnica organizacijskog odbora protestne šetnje.

Učesnici protestne šetnje u Sarajevu, 7. januar 2024.
Učesnici protestne šetnje u Sarajevu, 7. januar 2024.

Hadidža Hodžić, jedna od organizatorica humanitarnog bazara, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE), da je pomoć stanovnicima Gaze i ranije dostavljana te je pozvala građane da pokažu solidarnost.

Hadidža Hodžić, organizatorica humanitarnog bazara za pomoć Gazi, 7. januara 2024.
Hadidža Hodžić, organizatorica humanitarnog bazara za pomoć Gazi, 7. januara 2024.

"Želimo podići svijest da se na bilo koji način zaustavi rat. Ukoliko to ne možemo, bar da na pokušamo pomoći ljudima da im dostavimo hranu i pomoć", kazala je ona.

Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija, označile terorističkom, počeo je 7. oktobra. Tada je Hamas napao Izrael te ubio 1.200 ljudi, a 240 zatočio.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim rukovodi Hamas, navodi da je ubijeno više od 22.800 osoba, otkako je Izrael započeo kampanju odmazde.

Dva velika protesta zbog rata u Pojasu Gaze organizirana su proteklih mjeseci u Sarajevu, ali i drugim bosanskogercegovačkim gradovima.

Sarajevski skup za mir i solidarnost s palestinskim narodom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Bosna i Hercegovina nije imala jedinstven stav o punopravnom članstvu palestinskih teritorija kao države u Ujedinjenim narodima, zbog višegodišnjih neujednačenih stavova tročlanog državnog Predsjedništva, iako je zvanično BiH priznala palestinsku državnost 1992. godine.

U Sarajevu djeluje predstavništvo Palestinske autonomne uprave, dok BiH nema ambasadu na palestinskim teritorijima, za koje je nadležna ambasada BiH u Egiptu.

XS
SM
MD
LG