Dostupni linkovi

U Sarajevu opsežna akcija policije, načelnik Općine Stari grad lišen slobode


Policajci Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo provode akciju 'Start', Sarajevo, 9. maj 2023.
Policajci Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo provode akciju 'Start', Sarajevo, 9. maj 2023.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić u utorak je lišen slobode u sklopu akcije kodnog naziva "Start", saopćila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić.

Policija je u utorak pretresala Općinu Stari Grad prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Kantonalnog suda u Sarajevu te u suradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužilaca Sarajevskog i Državnog tužilaštva.

Pretresi su trajali od utorka ujutro, a uhapšena je sekretarka Općine Star Grad, Alma Destanović.

Među osumnjičenima je načelnik ove općine Hadžibajrić, protiv kojeg je ranije u utorak potvrđena optužnica u drugom predmetu, koji se tiče nezakonitog zapošljavanja.

Ibrahim Hadžibajrić
Ibrahim Hadžibajrić

Iz policije je ranije saopćeno da više od 150 policajaca pretresa stambene objekte, poslovne i službene prostorije te putnička motorna vozila.

Akcija "Start" se odnosi na više od deset fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal i zlouporabe u višemilijunskim iznosima.

Pretresi su se vršili na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija. Na fotografijama koje su objavile vlasti vide se policajci na ulazu u Općinu Stari grad, jednu od centralnih sarajevskih općina.

Hadžibajrić se tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad te je optužen zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.

Kako je rekla glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo Azra Bavčić, za glavni pretres postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje 26 svjedoka, vještaka medicinske struke i izvođenje više od 200 materijalnih dokaza.

Policajac tokom akcije 'Start' u Sarajevu, 9. maja 2023.
Policajac tokom akcije 'Start' u Sarajevu, 9. maja 2023.

Iz Tužiteljstava BiH i Kantona Sarajevo o akciji "Start" su još kazali kako se radi o kaznenim djelima organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivnim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti i primanje i davanje dara.

XS
SM
MD
LG