Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog širenja nuklearnog programa


Podzemna nuklearna lokacija na fotografiji koju je 2019. objavila Iranska organizacija za atomsku energiju
Podzemna nuklearna lokacija na fotografiji koju je 2019. objavila Iranska organizacija za atomsku energiju

Sjedinjene Države su 27. juna izdale nove sankcije protiv Irana kao odgovor na to što je Teheran dodatno proširio svoj nuklearni program, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u saopštenju.

"Tokom prošlog mjeseca Iran je najavio korake za daljnje širenje svog nuklearnog programa na načine koji nemaju vjerodostojnu miroljubivu svrhu", rekao je Blinken. "Ostajemo predani tome da nikada ne dopustimo Iranu da dobije nuklearno oružje i spremni smo upotrijebiti sve elemente nacionalne moći kako bismo osigurali taj ishod."

Nove sankcije usmjerene su na tri tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 11 brodova koji se koriste za izvoz iranske nafte ili petrokemijskih proizvoda, rekao je Blinken.

Ranije ovog mjeseca, Grupa sedam zemalja upozorila je Iran da ne napreduje u svom programu nuklearnog obogaćivanja i rekla da će biti spremna nametnuti nove mjere ako Teheran isporuči balističke projektile Rusiji.

Iran je nakon tog upozorenja pozvao G7 da se distancira od "destruktivne politike iz prošlosti".

Blinken je u svojoj objavi od 27. juna također citirao izjavu G7, rekavši da Iran "mora prekinuti svoje eskalacije u vezi sa svojim nuklearnim programom, kao i svojim drugim destabilizirajućim akcijama."

Blinken je rekao da su radnje Irana da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje još više zabrinjavajuće u svjetlu izjava iranskih dužnosnika koji sugeriraju potencijalne promjene iranske nuklearne doktrine.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program u mirnodopske civilne svrhe, ali su vladini dužnosnici nedavno izazvali uzbunu rekavši da bi mogao promijeniti svoju "nuklearnu doktrinu" ako bude napadnut ili njegovo postojanje bude ugroženo od strane Izraela.

Blinken je također rekao da je "kontinuirana nesaradnja" Teherana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) zabrinjavajuća. Odbor guvernera IAEA-e 5. juna donio je rezoluciju pozivajući Iran da pojača saradnju s UN-ovom organizacijom za nuklearni nadzor i proništi svoju odluku o zabrani pristupa inspektorima.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je glasanje, opisujući ga kao "politički i nekonstruktivan" potez.

Uz izvještaj Reutersa

XS
SM
MD
LG