Dostupni linkovi

Sanader traži spas u politici


Ivo Sanader, arhiv
Ivo Sanader, arhiv
Politički analitičari u Hrvatskoj ne vide bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kao bilo kakav iole relevantniji faktor u hrvatskoj politici u sljedećim mjesecima i godinama. Po njiihovoj ocjeni, Sanader – kao i mnogi drugi prije njega i ne samo u Hrvatskoj - u politici traži spas od kaznenog progona.

Ivo Sanader se vraća u hrvatsku politiku. Nakon što mu je u srijedu Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora „odmrznulo“ zastupnički mandat, on u petak može ući u veliku dvoranu Sabora i zauzeti svoje zastupničko mjesto tijekom zasjedanja.

Međutim, to nije nikakav glamurozni come-back nekoga tko planira napraviti dar-mar na hrvatskoj političkoj sceni i učiniti da njegova zvijezda zabljesne nekadašnjim sjajem, već je njegov povratak u politiku pokušaj zaštite od brojnih istraga o korupciji u kojima je na ovaj ili onaj način spomenuto njegovo ime.

„Sanader posve utemeljeno misli kako je jedini način da spriječi kazneni progon protiv sebe u nizu slučajeva koje se istražuje, a neki su već u fazi kaznenog postupka – politički angažman“, kaže za naš radio novinar „Jutarnjeg lista“ Gordan Malić.

„Najbolji i najuspješniji, a u Hrvatskoj i najrašireniji način obrane od kaznenog progona je zapravo priča o – političkom progonu! Tako se na gotovo identičan način branio Branimir Glavaš – povratkom u Sabor - i gotovo svakodnevnim istupima na temu svog političkog progona pokušao se izvaditi iz zatvora i spasiti od kaznenog progona, međutim to mu nije pošlo za rukom“
, navodi Malić.

Malić ne vidi nikakvu političku budućnost za Sanadera.

„Sanader se može braniti samo neko vrijeme, a to je do podizanja kaznene prijave, odnosno do ukidanja imuniteta. Tko će nakon toga zastupati Sanaderove interese na javnoj i političkoj sceni – sada je teško reći, ali sumnjam da će se itko upustiti u tu avanturu. Sanader za razliku od Glavaša nema svoju stranku, on nema svoju 'bazu'...“
, smatra Malić.

Neformalni imunitet


Naime, čini se da su se izjalovile priče o navodnim „spavačima“ u HDZ-u, koji će na Sanaderov mig, a kada se on vrati u Sabor, otkazati poslušnost Jadranki Kosor.

Jedino oružje koje mu je preostalo bio bi otkrivanje mogućih kompromitirajućih detalja o svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama, a sada političkim protivnicima iz HDZ-a. Međutim, tu on ima dva problema - prvo, javnost mu sve manje vjeruje, i drugo – kako da optuži njih, a da u isto vrijeme ne tereti sebe?

I politički analitičar Davor Gjenero za naš radio kaže kako je jedini Sanaderov motiv za povratak u politiku pokušaj dobijanja imuniteta od kaznenog progona, ali ne onog formalnog, koji se dobija sa zastupničkim mandatom, ali i vrlo brzo gubi jednom odlukom Sabora, nego mnogo važnijeg neformalnog imuniteta.

„A taj neformalni imunitet je prešutni dogovor unutar političke klase, kakav postoji u većini država, da se decision-makere na najvišim pozicijama ne dira u ovom tipu kaznenog raščišćavanja“
, kaže Gjenero.

Hoće li mu njegova nasljednica – šefica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izići u susret? Ne, odlučan je Gjenero.

„Njegova nasljednica niti ima volje, niti ima snage provoditi nekakvu 'harm reduction' strategiju, odnosno ograničavati istrage koje se provode i apriorno amnestirati od odgovornosti pripadnike političke klase“
, smatra Gjenero.

Podsjetimo, 1. srpnja prošle godine Sanader iznenada i bez obrazloženja odlazi sa čela HDZ-a i Vlade. Par mjeseci kasnije, 3.siječnja ove godine pokušava se vratiti u politiku, ali to vrh HDZ-a ocjenjuje kao puč i izbacuje ga iz stranke.

Sanader odlazi iz Hrvatske, otvara firmu u Austriji, potom se doznaje da je dobio angažman na prestižnom Columbia University, a početkom listopada – kada su krenule ozbilje priče da se steže mreža istrage i oko njega, vraća se u Hrvatsku i pokušava se obraniti na terenu kojeg najbolje pozna – u hrvatskoj politici.
XS
SM
MD
LG