Dostupni linkovi

Smanjena kazna bivšem komandantu OVK Salihu Mustafi


Salih Mustafa u sudnici u Hagu, 14. decembra 2023.
Salih Mustafa u sudnici u Hagu, 14. decembra 2023.

Žalbeno vijeće Specijalnog suda u Hagu smanjilo je kaznu od 26 godina bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Salihu Mustafi na 22 godine zatvora, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru.

Odluku je u 14. decembra saopštila predsjednica žalbenog tijela Michele Picard u haškoj sudnici gdje je bio i Mustafa.

Presuda od 14. decembra prva je u predmetu žalbe za ratne zločine izrečena u Specijalnom sudu.

Salih Mustafa osuđen je u decembru prošle godine od strane Specijalnog suda na 26 godina zatvora kao jedinstvenu kaznu za protivpravno ubijanje, proizvoljno zatvaranje i mučenje.

Osuđen je na 10 godina zatvora zbog proizvoljnog pritvora, 22 godine zatvora zbog mučenja i 25 godina zatvora zbog protivpravnog ubistva.

Mustafa je proglašen nevinim za okrutno postupanje. On se sam izjasnio da nije kriv za ove zločine.

Kasnije ove godine, Salih Mustafa se žalio na odluku o 26 godina zatvora, tražeći da mu se izrekne krivica ili da se smanji kazna.

On je tvrdio da je sud napravio pravne i činjenične greške, ali je Žalbeno vijeće ove prigovore odbilo.

Mustafa je preko svog advokata rekao da je tokom izricanja presude porota bila selektivna i da je uzela u obzir samo svjedoke koji su svjedočili protiv Mustafe.

S druge strane, Specijalno tužilaštvo je zatražilo da osuđujuća presuda ostane na snazi jer, prema njihovim riječima, za to postoje pouzdani dokazi.

Presuda Mustafi bila je prva odluka Specijalne komisije u vezi sa istragama za ratne zločine na Kosovu.

Tok sudskog procesa

Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda 24.septembra 2020. godine.

Navodi se da su zločini za koje se smatra odgovornim počinjeni u pritvorskom kompleksu Zllash na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Sudski proces protiv njega počeo je 15. septembra 2021. godine, a tokom njega svjedočilo je 29 svjedoka, od kojih 14 iz Kancelarije specijalizovanog tužioca i 15 iz odbrane.

Među ovim svjedocima bilo je i osoba koje su se predstavljale kao žrtve.

Specijalni sud Kosova je u aprilu doneo odluku kojom primorava Mustafu da plati 207.000 evra žrtvama nezakonitog ubijanja, proizvoljnog pritvaranja i torture.

Objavljujući nalog za obeštećenje 6. aprila 2023. godine, sud je utvrdio da ima osam oštećenih koji će dobiti odštetu.

Prema podacima Specijalnog tužilaštva u Hagu, u slučaju Mustafa sve žrtve su kosovski Albanci.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo – inače poznato kao Specijalni sud – istražuju navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, počinjene nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Specijalni sud Kosova formiran je nakon objavljivanja izveštaja Saveta Evrope 2011. godine, pod autorstvom švajcarskog senatora Dika Martija. Za formiranje ovog suda glasali su 2015. godine poslanici Skupštine Kosova.

XS
SM
MD
LG