Dostupni linkovi

Srbija oslobodila Sadika Durakua, objavile kosovske vlasti


Zgrada Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova. Ilustrativna fotografija iz arhive.
Zgrada Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova. Ilustrativna fotografija iz arhive.

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore saopštilo je da je Srbija pustila iz pritvora Kosovara Sadika Durakua, koji je ranije ove godine uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1999. godine tokom rata na Kosovu.

Duraku, državljanin Velike Britanije i Kosova, uhapšen je 17. aprila na graničnom prelazu Hrvatske i Srbije u Batrovcima.

Srpske vlasti sumnjale su da je počinio krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Kako navodi Srbija, sumnjalo se da je Duraku "zajedno sa nepoznatim licima tokom 1999. godine, na području opština Đakovica, Prizren i Peć, kao pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) fizički tukao, psihički maltretirao i pljačkao civilno stanovništvo".

Njegov advokat je ranije za Radio Slobodna Evropa(RSE) rekao da je Duraku, državljanin Velike Britanije, u ovoj zemlji od decembra 1998. godine i da se na Kosovo nije vratio do 2004. godine.

Njegova porodica je za RSE rekla i da je Duraku živio u Velikoj Britaniji prije početka rata na Kosovu.

U pritvoru u Srbiji, pod optužbom za ratne zločine, nalaze se i drugi građani Kosova: Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj i Tefik Mustafa.

U međuvremenu, prije nekoliko dana i Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je M.I., pritvoren u Srbiji zbog sumnje da je počinio ratni zločin, državljanin Kosova.

Kosovske vlasti uputile su zahtjev Srbiji da Kosovu izruči kosovske državljane koje drže srpske vlasti. Međutim, ministarka pravde Albulena Hadžiju je u julu ove godine izjavila da ne očekuje da će Srbija pozitivno odgovoriti na ovaj zahtev.

XS
SM
MD
LG