Dostupni linkovi

SAD zaplijenio luksuzni avion venecuelanskog predsjednika Madura


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, juli 2024.
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, juli 2024.

Američka vlada u ponedjeljak je objavila da je zaplijenjen luksuzni avion koji je koristio predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, a za koji američki zvaničnici tvrde da je ilegalno nabavljen preko jedne fiktivne kompanije i prošvercovan izvan SAD-a, uz kršenje sankcija i propisa o kontroli izvoza u Venecuelu.

Avion Dasolt falkon 9000 zaplijenjen je u Dominikanskoj Republici i prebačen američkim vlastima na Floridi, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Letjelica se tamo prizemljila oko ponoći po lokalnom vremenu.

Američki zvaničnici kažu da je lider Venecuele krajem 2022. i početkom 2023. godine koristio jednu fiktivnu kompaniju registrovanu u Karibima da bi prikrio kupovinu aviona, procijenjenog u to vrijeme na 13 miliona dolara. Prodavac je bila jedna kompanija sa Floride.

Letjelica je potom izvezena iz SAD-a u Venecuelu preko Kariba, u aprilu 2023. godine. Transakcijom se išlo na zaobilaženje uredbe o zabrani američkih državljana da posluju sa predstavnicima Madurovog režima.

Avion, registrovan u San Marinu, Maduro je naširoko koristio za putovanja po inostranstvu, a ove godine za posjete Gvajani i Kubi.

Korišten je i u operaciji razmjene nekoliko Amerikanaca zatočenih u Venecueli za bliskog Madurovog saveznika Alexa Saaba, koji je bio u američkom zatvoru zbog pranja novca. Razmjena je obavljena u decembru prošle godine na jednoj pisti u regionu Kariba.

Prije mjesec dana, Maduro je ponovo postao predsjednik Venecuele, na izborima sa kojih nikada nisu objavljeni detaljni rezultati po izbornim jedinicama. Njega su za pobjednika proglasili nacionalna izborna komisija i vrhovni sud, koji su pod skoro potpunom kontrolom Madurovih lojalista.

Opozicija je objavila dokaze da je njen kandidat za predsjednika Edmundo Gonzalez ubjedljivo pobijedio.

Maduro je silom ugušio proteste stanovništva koji su izbili odmah poslije izbora, a čelnici opozicije se skrivaju od vlasti.

Brojne zemlje ne priznaju Madura za predsjednika Venecuele, a SAD je od ranije za njim raspisao potjernicu i nudi nagradu od 15 miliona dolara za njegovo hapšenje, kako bi u New Yorku odgovarao zbog krijumčarenja droge.

XS
SM
MD
LG