Dostupni linkovi

SAD pauzirale finansiranje agencije UN za Palestince posle navoda da je osoblje umešano u Hamasov napad


Skladište agencije UN za pomoć Palestincima (UNRWA), 23. oktobar 2023.
Skladište agencije UN za pomoć Palestincima (UNRWA), 23. oktobar 2023.

Direktor Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) izjavio je da otpušteno više zaposlenih te agencije u Pojasu Gaze za koje se sumnja da su učestvovali u napadu Hamasa i drugih militanata na Izrael 7. oktobra, posle čega su SAD - najveći donator UNRWA, privremeno obustavile njeno finansiranje.

UNRWA je glavna agencija koja pruža pomoć stanovništvu Gaze u jeku humanitarne katastrofe izazvane ofanzivom Izraela na Hamas u Gazi posle napada 7. oktobra.

Zvaničnici UNRWA nisu komentarisali kako će na njen rad uticati odluka SAD o obustavljanju finansiranja.

Šef UNRWA Filipe Lazarini (Philippe Lazzarini) rekao je da je raskinuo ugovore s "nekoliko" zaposlenih i naredio istragu pošto je Izrael izneo informacije u kojima se navodi da su oni imali ulogu u napadu.

Američki Stejt department saopštio je da postoje optužbe protiv 12 zaposlenih. UNRWA ima 13.000 zaposlenih u Pojasu Gaze, od kojih su gotovo svi Palestinci, od nastavnika u školama koje agencija vodi do doktora, medicinskog osoblja i humanitarnih radnika.

Lazarini je u saopštenju naveo da su te optužbe "šokantne" i rekao da će svaki zaposleni "umešan u terorističke akte biti pozvan na odgovornost, uključujući i krivično gonjenje".

On nije precizirao kakva je bila navodna uloga osoblja agencije u napadu u kojem su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali oko 250.

"UNRWA ponovo najoštrije osuđuje odvratne napade 7. oktobra" i poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih izraelskih talaca, rekao je Lazarini.

Od početka rata u izraelskim napadima, prema navodima Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno je više od 26.000 Palestinaca, većinom žene i dece, i ranjeno više od 64.400 ljudi.

Više od 1,7 miliona od 2,3 miliona ljudi u Gazi je proterano iz svojih domova zbog rata, pri čemu su stotine hiljada zbijeni u škole i druga skloništa koje vodi UNRWA.

Američki Stejt department saopštio je da je "izuzetno uznemiren" optužbama protiv osoblja UNRWA i da je privremeno obustavio dodatno finansiranje agencije. SAD su najveći donator agencije. U 2022. su joj dale 340 miliona dolara, a 2023. nekoliko stotina miliona.

Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Guterres), rekao je da će biti sprovedena "hitna i sveobuhvatna" nezavisna revizija agencije.

UNRWA je osnovana da brine o milionima Palestinaca širom Bliskog istoka čije su porodice pobegle ili bile prisiljene da napuste svoje imanja unutar sadašnje teritorije Izrael tokom rata oko stvaranja Izraela 1948. Izrael odbija povratak izbeglica na njihovu bivšu zemlju.

Izraelski zvaničnici i njihovi saveznici – uključujući i Kongres SAD – često navode da UNRWA dozvoljava da se u stotinama njenih škola podučavaju antiizraelski stavovi, kao i da deo njenog osoblja sarađuje s Hamasom. Administracija Donalda Trampa (Trump) suspendovala je finansiranje agencije 2018. godine, ali je obnovljeno u mandatu predsednik Džoa Bajdena (Joe Biden).

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG