Dostupni linkovi

Delegacija Kongresa SAD obećava nastavak podrške odbrani Tajvana


Predsednica Tajvana Can Ingven zahvalila je administraciji predsednika Džoa Bajdena i Kongresu SAD na pomoći u jačanju samoodbrane Tajvana. Fotografija, 26. mart 2024.
Predsednica Tajvana Can Ingven zahvalila je administraciji predsednika Džoa Bajdena i Kongresu SAD na pomoći u jačanju samoodbrane Tajvana. Fotografija, 26. mart 2024.

Dvopartijska delegacija američkog Kongresna delegacija obećala je nastavak podrške Tajvanu u četvrtak, nekoliko dana pošto je Kongres odobrio 300 miliona dolara vojne pomoći za ostrvo s demokratskom vladom na koje Kina ima pretenzije.

Kongres je takođe u subotu odobrio 400 miliona dolara za suprotstavljanje uticaju kineske vlade u tom regionu.

Kina smatra Tajvan otcepljenom provincijom koju treba da staviti pod svoju kontrolu, silom ako je potrebno. Peking svakodnevno šalje vojne brodove i borbene avione u blizini ostrva, dok pojačava vojni pritisak.

SAD, kao i većina zemalja, ne priznaju Tajvan kao državu. Međutim, zakoni SAD nalažu Vašingtonu da osigurava da se ostrvo može braniti i smatra da su sve pretnje Tajvanu pitanje "ozbiljne zabrinutosti".

Delegacija koju je predvodio republikanski kongresmen Džek Bergman (Jack), koji predsedava Podkomitetom za obaveštajne poslove i specijalne operacije Predstavničkog doma, pokušala je da uveri tajvansko rukovodstvo u kontinuiranu podršku SAD.

"Nastavićemo da uveravamo naše kolege da je strateški odnos ključan za buduću bezbednost regiona", rekao je Bergman na sastanku s tajvanskom predsednicom Caj Ingven.

"To uključuje snažnu tajvansku pomorsku strategiju i način na koji možemo da radimo zajedno na zajedničkim ciljevima da se suprotstavimo Kini u njenim sve agresivnijim akcijama u regionu", rekao je on.

Caj je zahvalila administraciji predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i Kongresu na pomoći u jačanju samoodbrane Tajvana.

"Ova podrška će nastaviti da jača partnerstvo Tajvana i SAD", rekla je ona.

Kina redovno kritikuje posete zvaničnika SAD Tajvanu.

Poseta tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu 2022. dovelo je do toga da je Kina poslala vojne brodove i avione oko ostrva i zamrznula niz veza, uključujući vojne komunikacije, sa SAD.

Peking i Vašington obnovili su vojne kontakte nakon što je više diplomatskih sastanaka poslednjih meseci kulminirao susretom predsednika dve zemlje u San Francisku u novembru.

Izvor: Associated Press

XS
SM
MD
LG