Dostupni linkovi

Suđenje naturalizovanom Amerikancu po optužbi da je špijunirao za Kinu


Američki Federalni istražni biro (FBI)
Američki Federalni istražni biro (FBI)

Bivšem univerzitetskom profesoru iz Kine počelo je suđenje u ponedeljak, 29. jula, u Bruklinu pod optužbom da je delovao kao kineski agent praćenjem američkih aktivista koji se protive komunističkoj vladi u Pekingu.

Federalni tužioci rekli su da je Šujun Vang, naturalizovani državljanin SAD, iskoristio svoju lidersku ulogu u njujorškim zajednicama koje podržavaju demokratiju u Kini za prikupljanje informacija o neistomišljenicima i podelio ih sa četvoricom zvaničnika kineskog Ministarstva državne bezbednosti (MSS).

Vang, koji je emigrirao u Sjedinjene Države 1994. godine, uhapšen je u martu 2022. On se izjasnio da nije kriv po četiri tačke, uključujući delovanje kao strani agent i laganje američkih vlasti. Tužioci su rekli da je Vangova šema trajala od 2005. do 2022. godine.

Američko ministarstvo pravde je poslednjih godina razbilo ono što naziva "transnacionalnom represijom" od strane američkih protivnika kao što su Kina i Iran.

Špijunski rat Zapada i Kine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Ovaj termin se odnosi na nadzor, zastrašivanje i u nekim slučajevima pokušaj repatrijacije ili ubistvo aktivista koji deluju rotiv tih vlada.

Prošle godine, bivši narednik njujorške policije osuđen je da je delovao kao ilegalni kineski agent zastrašivanjem begunca u SAD da se vrati u svoju domovinu kako bi se suočio sa optužbama.

Vangu preti kazna do 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Izbor porote počeo je u ponedeljak pred američkim okružnim sudijom Denijem Činom, koji inače razmatra žalbe, u saveznom sudu u Bruklinu.

Tužioci kažu da su zvaničnici MSS-a uputili Vanga da cilja na hongkonške prodemokratske aktiviste, zatim tajvanske koji zagovaraju nezavisnost ovog ostrva, te ujgurske i tibetanske.

Advokati odbrane naveli su u sudskom podnesku od 16. juna da je Vang komunicirao sa kineskim zvaničnicima kako bi pokušao da se "infiltrira i podrije" kinesku vladu širenjem zapadnih političkih ideja.

"Nažalost, agenti FBI-a su pogrešno razumeli njega i njegovu ulogu", napisao je branilac Kevin Tung.

Američki tužioci su takođe optužili četvoricu kineskih obaveštajnih službenika za koje kažu da su delovali kao Vangovi nalogodavci. Oni su na slobodi i veruje se da su u Kini.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG