Dostupni linkovi

SAD sklopile dogovor sa Teheranom o razmjeni zatvorenika


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena otvorila je put za oslobađanje pet američkih državljana zatvorenih u Iranu izdavanjem osiguranja za međunarodne banke da prebace šest milijardi dolara zamrznutog iranskog novca iz Južne Koreje u Katar bez straha od američkih sankcija. Osim toga, kao dio sporazuma, administracija se složila da pusti pet iranskih državljana koji su zatvoreni u Sjedinjenim Državama.

Državni sekretar Antony Blinken potpisao je oslobađanje od sankcija krajem prošle sedmice, mjesec dana nakon što su američki i iranski zvaničnici rekli da postoji načelni sporazum.

Okviri dogovora su ranije objavljeni i bilo je za očekivati da će biti izdata garancija za banke. Ali ovo je prvi put da je administracija rekla da oslobađa pet iranskih zatvorenika u sklopu sporazuma.

Osiguranje za banke će vjerovatno izazvati kritike republikanaca i drugih da će sporazum podstaći iransku ekonomiju u trenutku kada Iran predstavlja rastuću prijetnju američkim trupama i bliskoistočnim saveznicima, piše Associated Press.

Transfer šest milijardi dolara bio je kritični element u sporazumu o oslobađanju zatvorenika, po kojem su četiri od pet američkih zatvorenika prošlog mjeseca prebačena iz iranskih zatvora u kućni pritvor. Peti zzatvorenik je već bio u kućnom pritvoru.

Zbog brojnih američkih sankcija stranim bankama koje se bave transakcijama od kojih Iran ima korist, nekoliko evropskih zemalja odbilo je da učestvuje u transferu. Blinkenovo potpisivanje odricanja od sankcija ima za cilj da ublaži njihovu zabrinutost zbog bilo kakvog rizika od američkih sankcija..

Ukidanje sankcija odnosi se na banke i druge finansijske institucije u Južnoj Koreji, Njemačkoj, Irskoj, Kataru i Švicarskoj. Upućeni u pregovore navode da bi zatvorenici mogli biti pušteni naredne sedmice.

Izvor: Associated Press
XS
SM
MD
LG