Dostupni linkovi

SAD: Rusija nastoji da iskoristi međuetničke tenzije na Kosovu i u regionu


Sedište Stejt departmenta, Vašington, 9. mart 2009.
Sedište Stejt departmenta, Vašington, 9. mart 2009.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da Rusija nastoji da iskoristi međuetničke tenzije u regionu Zapadnog Balkana kako bi stvorila "nestabilnost i omela integraciju regiona u evroatlantske institucije".

"Jasno je da Rusija ne podržava istu evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana koju su same izabrale i koju zaslužuju ljudi u regionu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

SAD su navele saopštio da upravo zbog takve namere Rusije, Vašington radi sa zemljama Zapadnog Balkana na jačanju regionalne saradnje i unapređenju reformi "koje će smanjiti mogućnost ruskog zlonamernog uticaja i doneti mir, stabilnost i prosperitet u regionu".

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine naglašava hitnost i važnost tih prioriteta", naveo je portparol Stejt departmenta.

Na Kosovu su politički lideri nedavno pojačali upozorenja da se Srbija sprema za napad ili provokaciju na Kosovu. Kad god kosovske vlasti govore o takvim pretnjama, spominju saveznika Beograda, Rusiju, za koju kažu da je zainteresovana da destabilizuje sever Kosova i region.

Eksperti za razvoj događaja na Balkanu rekli su za RSE da Moskva ima za cilj da odvrati pažnju Zapada od njenog rata u Ukrajini i da velike sile treba da pošalju jasnu poruku Srbiji da će NATO reagovati ako bude delovala na severu Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Džejms O'Brajen (James O'Brian) rekao je da su sever Kosova – naseljen većinom Srbima – i pretnje otcepljenjem dela Bosne i Hercegovine glavni bezbednosni rizici na Zapadnom Balkanu.

Na severu Kosova tenzije rastu od prošle godine, dok su u Bosni i Hercegovini vlasti u entitetu Republika Srpska zapretile otcepljenjem.

Portparol Stejt departmenta je rekao da su SAD i dalje zabrinute da bi lokalne tenzije mogle eskalirati u ozbiljne političke tenzije u regionu.

"I dalje smo zabrinuti zbog rizika da lokalne tenzije prerastu u ozbiljne političke požare koji će kočiti države u regionu, na primer na severu Kosova i pretnje otcepljenjem u Bosni i Hercegovini. Blisko sarađujemo sa svim stranama kako bismo minimizovali te rizike", rekao je on.

Poznavaoci dešavanja na Balkanu kažu za RSE da se ne može isključiti mogućnost tenzija na severu Kosova, pošto su prošle godine u ovom delu Kosova tenzije kulminirale nakon što je grupa naoružanih Srba napala Kosovsku policiju, ubivši njenog narednika.

Za oružani napad u Banjskoj kod Zvečana prošlog septembra, Kosovo okrivljuje Srbiju, dok Beorgad poriče da je umešan. Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, glavne stranke kosovskih Srba koja ima podršku Srbije.

Ivana Stradner, viša istraživačica u vašingtonskoj Fondaciji za odbranu demokratija, rekla je za RSE da je pretnja od moguće eskalacije na severu Kosova "velika i stvarna", jer Rusija – koja ne priznaje nezavisnost Kosova – nastoji da skrene pažnju s rata u Ukrajini.

Ona je, međutim, rekla da ne veruje da će na Zapadnom Balkanu doći do sukoba velikih razmera, poput onog u Ukrajini, mada navodi da na Balkanu postoje aktivnosti koje se mogu smatrati "hibridnim ratom".

XS
SM
MD
LG