Dostupni linkovi

SAD obezbedile oslobađanje 135 političkih zatvorenika u Nikaragvi


Ilustracija: Antivladini protesti u Managvi, Nikaragva, septembar 2018.
Ilustracija: Antivladini protesti u Managvi, Nikaragva, septembar 2018.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopštila je da je obezbedila oslobađanje 135 političkih zatvorenika u Nikaragvi.

Navodi se da su po oslobađanju bezbedno stigli u Gvatemalu gde će podneti zahtev za azil u SAD i da je među njima bilo 13 članova verske dobrotvorne organizacije sa sedištem u Teksasu.

Savetnik predsednika SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven u saopštenju je naveo da su pušteni iz humanitarnih razloga.

"Niko ne treba da bude u zatvoru zbog mirnog upražnjavanja svojih osnovnih prava na slobodno izražavanje, udruživanje i praktikovanja svoje vere“, rekao je Saliven.

Dodao je da SAD ponovo pozivaju vladu Nikaragve da odmah prekine proizvoljna hapšenja i zatvaranja svojih građana samo zbog korišćenja osnovnih sloboda.

Predsednik Gvatemale Bernardo Arevalo pristao je da primi oslobođene Nikaragvance dok traje proces obrade njihovih zahteva za azil u SAD.

Pre dva dana Skupština Nikaragve odobrila je promenu krivičnog zakona omogućivši suđenje Nikaragvancima i strancima i u odsustvu.

Po tim zakonskim izmenama, pojedinci i organizacije koji su bili primorani da odu u egzil zbog višegodišnje kampanje predsednika Danijela Ortege da ućutka političke protivnike mogli bi da budu kažnjeni novčano, osuđeni na duge zatvorske kazne ili da im vlada oduzme imovinu.

U toku prošle godine nikaragvanska vlada proterala je više od 300 opozicionara kojima je takođe oduzela i državljanstva.

Daleko više Nikaragvaca je pobeglo iz zemlje da bi izbegli represiju posle masovnih protesta 2018. godine koje je Ortega nazvao neuspelim državnim udarom uz podršku Zapada.

Vlada je od 2018. zatvorila više od 5.000 organizacija, od kojih su mnoge bile verske.

XS
SM
MD
LG