Dostupni linkovi

Rakete dugog dometa u Njemačkoj povratak ka hladnom ratu, tvrdi Kremlj


Dmitri Peskov, Moskva (foto arhiv)
Dmitri Peskov, Moskva (foto arhiv)

Kremlj je u četvrtak osudio odluku Sjedinjenih Država da rakete dugog dometa isporuči Njemačkoj i ukazao da je to povratak "ka hladnom ratu".

"Njemačka, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija učestvuju direktno u sukobu oko Ukrajine. Vraćaju se sve odlike hladnog rata, s konfrontacijom i direktnim sukobom", rekao je portparol ruskog predsjednika, Dmitri Peskov.

On je rekao u odgovoru na ocjenu novinara ruske javne televizije da se sve to sprovodi da bi se "osigurao strateški poraz" Rusije na bojnom polju.

"To nije razlog za pesimizam, naprotiv, to je razlog da se okupimo i iskoristimo sav naš ogroman potencijal i ispunimo sve ciljeve koje smo zacrtali u okviru specijalne vojne operacije" u Ukrajini, dodao je Peskov misleći na frazu kojom Moskva naziva taj svoj rat.

Ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev upozorio je u četvrtak njemačku vladu na daljnje pogoršanje odnosa između Moskve i Berlina ukoliko Sjedinjene Države tamo postave rakete dugog dometa, kao što je najavljeno.

"Za nadati se da će njemačke političke elite preispitati da li je takav destruktivan i opasan korak, koji ne doprinosi sigurnosti Savezne Republike Njemačke niti evropskog kontinenta u cjelini, upitan", rekao je Nečajev.

Da i ne spominjemo nepopravljivu štetu njemačko-ruskim odnosima, dodao je.

Bijela kuća je u srijedu najavila da će Sjedinjene Države od 2026. u Njemačkoj rasporediti oružje koje će omogućiti udare na većoj udaljenosti nego američki sistemi do sada postavljeni u Evropi.

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je branio tu odluku dok u Njemačkoj rastu strahovanja od nove trke u naoružanju poslije teškog iskustva u doba hladnog rata.

"To spada u odvraćanja i garantuje mir, to je važna i potrebna odluka, donesena u dobrom trenutku", rekao je Scholz na margini samita NATO-a u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG