Dostupni linkovi

Meta mora da se suočiti s tužbama u SAD zbog zavisnosti tinejdžera od društvenih mreža


Logo kompanije Meta, 28. oktobar 2022.
Logo kompanije Meta, 28. oktobar 2022.

Kompanija Meta, koja je vlasnik Fejsbuka (Facebook) mora da se suoči s tužbama američkih saveznih država koje ga optužuju da podstiče zavisnost od društvenih mreža među tinejdžerima, presudio je u utorak savezni sudija u Kaliforniji.

Okružna sutkinja u Ouklandu Ivon Gonzales Rodžers (Yvonne Gonzalez Rogers) odbacila je Metin zahtev da odbaci tvrdnje koje su savezne države iznele u dve odvojene tužbe podnete prošle godine, jednoj koja uključuje više od 30 država, dok druga uključuje samo Floridu.

Meta je tvrdila da je savezni zakon blokirao neke od tvrdnji i da su države propustile da ukažu na obmanjujuće izjave koje je iznele.

Sutkinja je stavila određena ograničenja na tvrdnje država, ali je dozvolila da se slučaj nastavi. Takođe je odbila zahtev Mete da se odbace neke tvrdnje o zavisnosti od društvenih mreža koje su podnele pojedine države.

Države traže od suda ograničenja Metinih navodno nezakonitih poslovnih praksi i traže neodređenu novčanu odštetu.

Stotine tužbi podnete su protiv Mete, TikToka u vlasništvu Bajdedensa (ByteDance) i Jutjuba (YouTibe) u vlasništvu Alfabeta (Alphabet), s optužbama da te kompanije prave algoritme koji izazivaju zavisnost koja dovodi do anksioznosti, depresije i problema s telesnom slikom među adolescentima, bez upozorenja na rizike.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG