Dostupni linkovi

SAD zajedno s Kosovom protiv ekstremizma


Militanti IDIL-a sa Balkana, ilustrativna fotografija
Militanti IDIL-a sa Balkana, ilustrativna fotografija

Američka ambasada u Prištini i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pomoći će Kosovu u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma, a na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji sa kosovskim vlastima.

Sporazum predviđa opšti okvir saradnje Policije Kosova, Američke ambasade i UNDP-a za realizaciju projekta o proceni stranih boraca koji su sa Kosova ili imaju neke veze s Kosovom.

Cilj ovog projekta je izrada politika u cilju sprečavanja nasilnog radikalizma u zatvorima i u zajednicama, informisanje o aktivnostima radi deradikalizacije i reintegracije stranih boraca, kao i obezbeđivanja strateškog pravca za Strategiju Kosova za borbu protiv nasilnog ekstremizma i za Akcionog plana.

U borbama u Siriji ili Iraku učestvovalo je više od 300 osoba sa Kosova. To je nateralo Kosovo da usvoji Zakon o zabrani učešća u stranim konfliktima. Policija Kosova otvorila je niz istraga, nekoliko njih je uhapšeno, a 35 je osuđeno. Kosovske vlasti su ocenile da su postigle veliki napredak u borbi protiv terorizma i verskog radikalizma

Fljorijan Ćehaja, izvršni direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, ranije je izjavio da i pored toga što su institucije Kosova uspele da spreče porast nasilnog ekstremizma u zadnje dve godine, potrebno je još rada kako bi se postigao cilj i iskorenio ekstremizam. Ćehaja naglašava i da je bitno da oni koji su se vratili iz Sirije prođu kroz proces reintegracije.

"Represivne mere ne rešavaju problem. To je samo jedan aspekat. Šta će da se desi ukoliko oni koji svi završe u zatvor, počnu da šire tu ideologiju po zatvorima. Da li imamo kapaciteta da se bavimo njima u zatvorima ili kad izađu iz zatvora? Ne, i ne samo mi, nego nemaju ni ostali“, kazao je on.

Video: Kako je ratnik iz Sirije postao mirovni aktivista na Kosovu

Kako je ratnik u Siriji postao mirovni aktivista na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Inače, nakon usvajanja Zakona o sprečavanju učešća u ratovima van Kosova i Nacionalne strategije za sprečavanje nasilnog ekstremizma i terorizma, Kosovo je, uz pomoć Sjedinjenih Država, počelo izradu strategije za rehabilitaciju i reintegraciju osoba koje su učestvovale na stranim ratištima ili kojima se sudi zbog toga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG