Dostupni linkovi

Zabrinutost u Senatu zbog odluke Bidenovog izbornog štaba da koristi TikTok


Logo TikToka na mobilnom telefonu, 28. februar 2023.
Logo TikToka na mobilnom telefonu, 28. februar 2023.

Predsednik obaveštajnog odbora američkog Senata izjavio je u ponedeljak da je zabrinut zbog odluke izbornog štaba predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da koristi aplikaciju za kratke video snimke TikTok, dok je Bela kuća saopštila da se ništa nije promenilo u pogledu zabrinutosti vlade za nacionalnu bezbednost.

Demokratski senator Mark Vorner (Warner) koji predsedava odborom rekao je da je zabrinut zbog implikacija TikToka, koji je u kineskom vlasništvu, po nacionalnu bezbednost i odluke Bajdenovog štaba da se pridruži toj društvenoj mreži.

"Mislim da još uvek treba da pronađemo način da sledimo Indiju koja je zabranila TikTok", rekao je Vorner. "Malo sam zabrinut zbog pomešane poruke."

Brojni republikanski članovi Kongresa takođe su kritikovali odluku Bajdenovog štaba o TikToku, navodeći razloge za nacionalnu bezbednost. Bajdenova kampanja za predsedničke izbore u novembru sada ima više od 57.000 pratilaca na TikToku.

Bela kuća je istakla da zabrana korišćenja TikToka na državnim uređajima koju je Kongres odobrio krajem 2022. ostaje na snazi.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da se "ništa nije promenilo u vezi sa zabrinutošću za nacionalnu bezbednost, iz perspektive (Saveta za nacionalnu bezbednost), u vezi sa korišćenjem TikToka na vladinim uređajima".

Komitet za strana ulaganja u SAD (CFIUS) koji vodi Ministarstvo finansija u martu 2023. tražio je da kineski vlasnici TikToka prodaju svoje akcije ili se suoče s mogućnošću da aplikacija bude zabranjena, ali administracija nije preduzela ništa.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) rekla je da je Bela kuća prethodno usvojila zakon koji su predložili Vorner i drugi kako bi administraciji imala nove alate za rešavanje pretnji koje predstavljaju aplikacije u stranom vlasništvu.

Napori u Kongresu da se zabrani TikTok ili da se administraciji daju novi alati za njegovo ograničavanje su zaustavljeni, ali neki poslanici žele da Ministarstvo trgovine stavi TikTokovu matičnu kompaniju Bajdens (BiteDance) na listu za kontrolu izvoza.

Prošlog meseca, TikTok je rekao Kongresu da 170 miliona Amerikanaca sada koristi aplikaciju za kratke video snimke, u odnosu na 150 miliona godinu dana ranije.

'Zdravo, TikTokeri': Političari u Srbiji u borbi za glas mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Bajdenov štab saopštio je u nedelju da preduzima "dodatne mere predostrožnosti oko naših uređaja i koristi sofisticirani bezbednosni protokol kako bi se osigurala bezbednost" dok radi na privlačenju mladih glasača koji koriste aplikaciju.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG