Dostupni linkovi

Dve godine nakon smrti Mahse Amini, nove sankcije Zapada protiv Irana


Ilustrativna fotografija, naslovna stranica novina sa likom Mahse Amini, Teheran, 18. septembar 2022.
Ilustrativna fotografija, naslovna stranica novina sa likom Mahse Amini, Teheran, 18. septembar 2022.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada i Australija su 18. septembra uvele sankcije grupi iranskih zvaničnika zbog njihovog učešća u suzbijanju protesta i pritvaranju ljudi nakon protesta zbog smrti Mahse Amini, Iranke koja je umrla u pritvoru moralne policije u Teheranu pre dve godine zbog toga što navodno nije nosila hidžab, čije obavezno nošenje propisuje zakon u toj zemlji, prenela je agencija Asošijeted pres (AP).

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je 16. septembra 2022. u bolnici nakon što je uhapšena jer navodno nije nosila obaveznu maramu ili hidžab. Njena smrt izazvala je proteste širom zemlje protiv zakona o hidžabu i klerikalne vlasti.

Novim sankcijama obuhvaćeno je desetak zvaničnika optuženih za ubistvo i pritvaranje demonstranata, suzbijanje protesta 2019. i 2022. i hapšenje novinara.

Novi reformistički predsednik zemlje Masud Pezeškijan vodio je kampanju na talasu obećanja da će zaustaviti uznemiravanje žena od strane moralne policije. Ipak, od smrti Mahse Amini, pojavili su se video snimci žena i devojaka koje su trpele policijsko nasilje, preneo je AP.

Prošle godine, tinejdžerka koja nije nosila hidžab povređena je u nerazjašnjenom incidentu u metrou u Teheranu, da bi kasnije preminula u bolnici. Aktivisti za ljudska prava i prava žena su naveli da je u julu policija otvorila vatru na ženu koja je bežala sa kontrolnog punkta u pokušaju da izbegne zaplenu automobila jer nije nosila hidžab.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija Bredli Smit rekao je da su iranski lideri "uprkos miroljubivim pozivima iranskog naroda na reformu, udvostručili režimsku taktiku nasilja i prinude". On je dodao da će SAD i njeni saveznici "nastaviti da preduzimaju akcije" kako bi identifikovali i pozvali na odgovornost one koji su "odgovorni za sprovođenje okrutne agende iranskog režima".

Sankcije, koje blokiraju pristup američkoj imovini i bankovnim računima i sprečavaju ciljane ljude i kompanije da posluju sa SAD-om, uglavnom su simbolične, jer mnogi pojedinci nemaju veze sa Sjedinjenim Državama.

Misija Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica utvrdila da u martu da je Iran odgovoran za "fizičko nasilje" koje je dovelo do smrti Mahse Amini. Takođe je utvrđeno da je Islamska Republika upotrebila "nepotrebnu i nesrazmernu" silu u gušenju demonstracija koje su izbile nakon smrti Amini, kao i da su iranske snage bezbednosti seksualno napadale pritvorene.

XS
SM
MD
LG