Dostupni linkovi

SAD istražuju navodno curenje poverljivih planova Izraela za napad na Iran


Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da će biti pokrenuta istraga o curenju informacija iz američkih obaveštajnih službi. Fotografija: 9. septembar 2024.
Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da će biti pokrenuta istraga o curenju informacija iz američkih obaveštajnih službi. Fotografija: 9. septembar 2024.

SAD će uskoro istražiti curenju visoko poverljivih obaveštajnih dokumenata koji opisuju pripreme Izraela za uzvratni udar na Iran, rekao je u nedelju predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson (Mike Johnson).

Dokumenti, datirani na 15. i 16. oktobra, prvobitno su u petak objavljeni u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Oni nose oznake "strogo poverljivo" i imaju obeležja koja ukazuju da ih mogu videti samo SAD i drugi članovi saveza Pet očiju – Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, navodi CNN.

Dokumenti opisuju, kako izgleda, izraelske vojne pripreme za napad na Iran.

U jednom od dokumenata se navodi da je materijal sastavila američka Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija (NGA).

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson) potvrdio je za CNN da je istraga "u toku i da ću dobiti brifing o tome za nekoliko sati".

Pentagon je saopštio da ispituje izveštaje. NGA nije zasad komentarisala slučaj.

List Njujork tajms (The New York Times) je izvestio da američki zvaničnici "pokušavaju da utvrde izvor curenja, koji opisuje vojne vežbe i postavljanje oružja, i koliko bi to moglo biti štetno".

"Dokumenti, koji nude tumačenje satelitskih snimaka, pružaju uvid u potencijalni napad Izraela na Iran u narednim danima", navodi Njujork tajms.

Mnogi vladini zvaničnici i posmatrači širom sveta rekli su da očekuju da će Izrael napasti Iran iz odmazde za iranski raketni napad ranije ovog meseca – za koji je Teheran rekao da je sam po sebi odmazda za prethodni napad Izraela.

Zvaničnici su rekli za Njujork tajms da dokumenti nisu sveobuhvatna procena onoga što Vašington zna o izraelskim planovima i da predstavljaju samo ono što bi analitičari koji gledaju satelitske snimke mogli da utvrde.

XS
SM
MD
LG