Dostupni linkovi

Bela kuća demantovala da je sporazum sa Iranom 'plaćanje otkupnine'


Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby), arhivska fotografija
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby), arhivska fotografija

Bela kuća je 12. septembra demantovala da je odmrzavanje šest milijardi dolara iranskih sredstava kako bi se obezbedilo oslobađanje pet američkih državljana bila isplata otkupnine.

"Ovo nije plaćanje bilo koje vrste. To nije otkupnina", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby), na taj način odbacujući kritike na sporazum sa Iranom.

Kirbi je rekao da će novac biti držan na nadziranom računu u Kataru i da će Teheran morati da podnese zahteve za povlačenje sredstava.

Kako je naveo, povučena sredstva će se moći koristiti isključivo u humanitarne svrhe i ići će direktno ovlašćenim dobavljačima robe u okviru humanitarne pomoći, poput hrane i lekova.

"Korisnik ovih sredstava biće iranski narod, a ne režim", rekao je Kirbi.

On je dodao da će, ukoliko Teheran pokuša da preusmeri sredstva, SAD ponovo blokirati sredstva.

Ranije ove sedmice američki zvaničnici potvrdili su sporazum sa Teheranom, prema kom će svaka od strana osloboditi petoricu pritvorenih ili zatvorenih državljana druge strane.

Uz to, Sjedinjene Američke Države (SAD) će napraviti izuzetak u svom režimu sankcija kako bi dozvolile Južnoj Koreji da Iranu isplati 6 milijardi dolara za naftu koju je kupila od te zemlje.

Iako su obrisi dogovora poznati, Kirbi nije precizirao kada će se obaviti razmena pritvorenika.
"Oni su još uvek u Teheranu, naši Amerikanci; oni nisu kod kuće", rekao je Kirbi.

Petorica državljana SAD koje Teheran smatra iranskim državljanima, jer ne priznaje dvojno državljanstvo pušteni su da kaznu služe u kućnim uslovima, nakon što je u avgustu postignut sporazum između SAD i Irana.

Očekuje se da će se u SAD vratiti preko Katara kada na račun u katarskoj banci legne šest milijardi dolara.

Kirbi je 13. septembra naglasio da SAD ovim sporazumom ne ukidaju nikakve sankcije Iranu i odbacio kritike da Iran dobija više od sporazuma od Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG