Dostupni linkovi

SAD vratile Hute na listu terorističkih grupa


Novi borci pobunjenika Huta na ceremnoniji na krajku njihove obuke, 11. januar 2024.
Novi borci pobunjenika Huta na ceremnoniji na krajku njihove obuke, 11. januar 2024.

Američka vlada u sredu je vratila pobunjenike Huti iz Jemena na listu terorističkih grupa, zbog njihovih napada na brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici SAD su rekli da oznaka "Specijalno označeni globalni teroristi" (SDGT), kojom se grupi koju podržava Iran uvode oštre sankcije, ima za cilj da prekine finansiranje i oružje koje Huti koriste za napade ili otmice brodova u vitalnim brodskim putevima Crvenog mora.

"Ako Huti prekinu napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD će odmah preispitati ovu oznaku", rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan).

Evropska unija, za razliku od Sjedinjenih Država, sada neće klasifikovati Hute kao terorističku organizaciju, pošto su oni već pod sankcijama, rekao je portparol Spoljnopolitičke službe EU.

Administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) takođe je izdala izuzetke s ciljem da se izbegne uticaj sankcija na stanovništvo Jemena, koje se oslanja na uvoz hrane i humanitarnu pomoć.

"Stejt department danas objavljuje imenovanje Ansaralaha, kako se obično nazivaju Huti, za specijalno označenu globalnu terorističku grupu, sa stupanjem na snagu 30 dana od danas", naveo je državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u saopštenju.

Blinken je dodao da će za 30 dana do implementacije, američka vlada kontaktirati zainteresovane strane, pružaoce pomoći i partnere koji su ključni za omogućavanje humanitarne pomoći i komercijalnog uvoza kritične robe u Jemenu.

Portparol Spoljnopolitičke službe EU rekao je da sankcije koje su već na snazi predviđaju da svi fondovi i ekonomski resursi Huti u EU moraju zamrznuti. Takođe zabranjuju slanje sredstava ili ekonomskih resursa grupi.

Dodatna kategorizacija Huta kao terorističke grupe prvenstveno bi imala simboličku vrednost u EU i relativno ju je teško sprovesti. Razlog za to je taj što bi uvrštavanje na listu terorizma EU zahtevalo odluku nacionalnog suda ili nalog za zabranu administrativnog organa.

Kampanja Huta u Crvenom moru, za koju kažu da je izraz solidarnosti s Palestincima naspram Izraela, poremetila je globalnu trgovinu, podstakla strah od inflacije i produbila zabrinutost da bi posledice rata između Izraela i Hamasa mogle da destabilizuju Bliski istok.

Bajden je prošle nedelje nazvao Hute "terorističkom" grupom. Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su desetine vazdušnih napada na Hute, koji kontrolišu najnaseljenije delove Jemena.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu 2015. godine, podržavajući vladine snage koje se bore protiv Huta u ratu koji se naširoko smatra posredničkim sukobom između američkog saveznika Saudijske Arabije i Irana.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) stavila je Hute na dve liste na kojima su označeni kao teroristi dan pre isteka njegovog mandata. Ujedinjene nacije, grupe za pomoć i neki američki zakonodavci izrazili su bojazan da bi sankcije poremetile tokove hrane, goriva i druge robe u Jemen.

Američki državni sekretar Blinken je 12. februara 2021. opozvao oznake u znak "priznanja teške humanitarne situacije u Jemenu".

Huti su u sredu ponovo navedeni kao grupa SDGT, ali ne i kao "strana teroristička organizacija", što uključuje strože zabrane pružanja materijalne podrške onima na listi. Američki zvaničnici rekli su da će to olakšati izuzimanje humanitarne robe iz sankcija.

UN navode da u Jemenu vlada "ozbiljna" humanitarna kriza i da je za više od 21 milion ljudi – što je dve trećine stanovništva – potrebna pomoć. Navode takođe da se više od 80 odsto stanovništva muči za pristup hrani, vodi za piće i adekvatnim zdravstvenim uslugama.

Izvori: Reuters, AFP i DPA

XS
SM
MD
LG