Dostupni linkovi

BiH ne može u EU bez izmjene Ustava, kažu iz Ambasade SAD-a


Američki ambasador u BiH Michael Murphy u Sarajevu, 20. 3. 2022.
Američki ambasador u BiH Michael Murphy u Sarajevu, 20. 3. 2022.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim čelnicima nalaže da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da Bosna i Hercegovina ne može ući u EU bez toga, saopćili su 22. januara iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u ovoj zemlji.

U saopćenju se navodi da se najistaknutije od ovih odluka suda u Strasbourgu odnose se na tročlano Predsjedništvo BiH.

Sjedinjene Američke Države, navodi se, snažno podupiru napore političkih čelnika zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom BiH na način da ga usklade s presudama Europskog suda za ljudska prava.

"Međutim, to nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH. Potrebni su ustavni amandmani", naglasili su iz Ambasade SAD-a.

U saopćenju se podsjeća da su međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju 2021. i 2022. godine tijekom razgovora o ustavnoj ili izbornoj reformi s političkim strankama uz posredovanje EU-a i SAD-a.

"Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila", zaključuje se u saopćenju.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH kazao je u Mostaru 22. januara da su lideri vladajućih stranaka proteklog vikenda došli do dogovora oko "pet-šest zakona".

Između ostalog, kazao je kako je njegova stranka uputila i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH te kazao kako trenutno nema dvotrećinske većine za izmjene Ustava BiH što je potrebno kako bi se provele presude suda u Strasbourgu.

Prema Ustavu BiH, na izborima za tročlano Predsjedništvo BiH se mogu kandidirati i biti izabrani samo Hrvat i Bošnjak koji se biraju na prostoru cijele Federacije BiH i Srbin iz Republike Srpske. Sud u Strasbourgu je to proglasio diskriminatornim.

XS
SM
MD
LG