Dostupni linkovi

SAD zabrinute Dodikovim postupcima, moguće nove sankcije, upozorava Bajdenov savjetnik


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, Džejk Saliven, tokom brifinga u Bijeloj Kući, Vašington, 12. mart 2024.
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, Džejk Saliven, tokom brifinga u Bijeloj Kući, Vašington, 12. mart 2024.

Sjedinjene Države su zabrinute zbog Dodikovih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i zbog toga su moguće dodatne sankcije, upozorio je Džejk Saliven (Jake Sullivan), savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za nacionalnu bezbjednost.

U objavi na društvenoj mreži X, Saliven je naveo da su SAD "zabrinute pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od strane predsjednika Republike Srpske, [Milorada] Dodika".

"Nastavićemo da odgovaramo na secesionističko djelovanje i napade na Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje upotrebu dodatnih sankcija", naveo je Saliven.

On je takođe naglasio da SAD podržava visokog predstavnika i korišćenje njegovih ovlašćenja u svrhu odbrane Dejtonskog sporazuma.

"Nastavićemo da stojimo uz građane BiH i njihov cilj, a to je demokratska i napredna BiH integrisana u evroatlantsku zajednicu", zaključio je Saliven.

Bajdenov savjetnik se oglasio nekoliko dana nakon što je Dodik potvrdio da je izrađen prijedlog sporazuma o "mirnom razdruživanju", te da će vlasti Republike Srpske poslati taj dokument drugom bh. entitetu, Federaciji BiH, na razmatranje.

Tekst dokumenta nije poznat javnosti.

Vlada RS je najavila da će sastaviti ovaj dokument na sjednici održanoj u Srebrenici 23. maja, a 30. maja je sastavljena radna grupa za njegovu izradu.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija su reagovali ubrzo nakon objave ovih planova, te naveli da to nije moguće.

Pokušaj otcjepljenja RS bi predstavljao direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, koji definiše status dva entiteta.

Zbog prijetnji Dejtonskom sporazumu, proruski lider RS, Milorad Dodik, od ranije je pod američkim sankcijama.

Sem njega, na "crnoj listi" Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija se nalaze njegovi sin i kćerka, Igor i Gorica, te još nekoliko najviših zvaničnika RS.

Sredinom juna, sankcionisano je i sedam kompanija koje su, kako je tada naveo OFAC, dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Dodika i njegovu porodicu.

XS
SM
MD
LG