Dostupni linkovi

SAD šalju dodatne trupe na Bliski istok dok jača sukob između Izraela i Hezbolaha


Američki nosač aviona Abraham Lincoln u Persijskom zalivu, maj. 2019.
Američki nosač aviona Abraham Lincoln u Persijskom zalivu, maj. 2019.

SAD šalju dodatne trupe na Bliski istok kao odgovor na nagli porast nasilja između Izraela i Hezbolaha u Libanu koji je povećao rizik od većeg regionalnog rata, saopštio je Pentagon u ponedeljak, 23. septembra.

Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder (Ryder), nije dao detalje koliko dodatnih snaga će biti poslato i šta će im biti zadatak. SAD trenutno imaju oko 40 hiljada vojnika u regionu.

"U svetlu povećane napetosti na Bliskom istoku i iz opreza, šaljemo mali broj dodatnog američkog vojnog osoblja da poveća naše snage koje se već nalaze u regionu. Ali iz operativnih bezbednosnih razloga, neću da komentarišem niti iznosim detalje", istakao je Rajder.

Novo raspoređivanje američkih snaga dolazi nakon znatnih udara izraelskih snaga na ciljeve unutar Libana u kojima su ubijene stotine ljudi i dok se Izrael priprema za dalje operacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je u video poruci upozorio libanske civile da se evakuišu iz svojih domova uoči daljih vazdušnih napada.

On je govorio dok su izraelski ratni avioni nastavili da gađaju navodne ciljeve Hezbolaha u južnom i istočnom Libanu.

Stejt department upozorava Amerikance da napuste Liban jer raste rizik od regionalnog rata.

"Zbog nepredvidive prirode tekućeg sukoba između Hezbolaha i Izraela i nedavnih eksplozija širom Libana, uključujući Bejrut, američka ambasada poziva građane SAD da napuste Liban dok komercijalne opcije i dalje ostaju dostupne“, upozorio je Stejt department u subotu.

Rajder nije želeo da kaže da li bi te dodatne snage mogle da podrže evakuaciju tih građana ako bude potrebno.

Ko je čiji saveznik na Bliskom istoku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) održao je tokom vikenda uzastopne razgovore sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom tražeći prekid vatre i smanjenje tenzija u regionu, rekao je Rajder.

"S obzirom na tenzije i eskalaciju, kao što sam naglasio, postoji potencijal za širi regionalni sukob. Mislim da još nismo dostigli tu tačku, ali situacija je opasna", rekao je Rajder.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG