Dostupni linkovi

Bajden se u sredu sastaje s novim britanskim premijerom Starmerom


Britanski premijer Kir Starmer, 6. jul 2024.
Britanski premijer Kir Starmer, 6. jul 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sastaće se u sredu s novim britanskim premijerom Kirom Starmerom (Keir) u Beloj kući, saopštila je Bela kuća.

Bajden će takođe biti domaćin događaja u četvrtak s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na samitu NATO-a koji se ove nedelje održava u Vašingtonu, rekao je u ponedeljak novinarima portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby).

Bajden planira da "podvuče važnost nastavka jačanja specijalnih odnosa između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva" na svom sastanku sa Starmerom, navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer (Karine Jean-Pierre).

Ona je rekla da će dvojica lidera imati priliku da razgovaraju o saradnji SAD i Velike Britanije po nizu pitanja, od Ukrajine do rata u Pojasu Gaze, i da osiguraju da Iran ne dobije nuklearno oružje, kao i o suočavanju s pretnjama Huta koje podržava Iran.

Lideri će takođe razgovarati o daljoj saradnji u oblastima kao što su zaštita naprednih tehnologija i razvoj rešenja za klimu i čistu energiju.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG