Dostupni linkovi

Nagli pad berzanskih indeksa usred straha od recesije u SAD


Zgrada Njujorške berze, 5. avgust 2024.
Zgrada Njujorške berze, 5. avgust 2024.

Glavni američki berzanski indeksi u ponedeljak su naglo pali pošto su brige oko recesije u SAD uzdrmale globalna tržišta.

Zabrinutost zbog recesije usledila je posle slabih ekonomskih podataka prošle nedelje.

Indeksi su umanjili gubitke iz jutarnjih časova pošto su podaci pokazali da se aktivnost američkog uslužnog sektora u julu oporavila s četvorogodišnjeg najnižeg nivoa usred porasta narudžbina i zapošljavanja.

Prema preliminarnim podacima, indeks S&P 500 je 2,98 odsto, dok je tehnološki Nasdak (Nasdaq) pao za 3,38 odsto. Industrijski indeks Dau Džons (Dow Jones) pao je 2,59 odsto.

Prošlonedeljni slab izveštaj o radnim mestima i smanjenju proizvodne aktivnosti u SAD povećali su zabrinuti posle nedavnih razočaravajućih prognoza velikih američkih tehnoloških kompanija.

Prinosi američkih državnih obveznica pali su na najniži nivo za godinu dana, a pomno praćen jaz između dvogodišnjih i desetogodišnjih državnih zapisa postao je pozitivan prvi put od jula 2022. godine, što obično ukazuje na to da ekonomija ide ka padu.

Zastrašujući ponedeljak na berzama počeo je padom u inostranstvu koji su podsetili na krah iz 1987. koji je zahvatio svet i udario Volstrit sa još većim gubicima.

Padovi su bili poslednji u nizu koji je počeo prošle nedelje. Japanski indeks Nikkei 225 pao je za 12,4 odsto što je bio njegov najgori dan od kraha Crnog ponedeljka 1987.

Profesionalni investitori su upozorili da bi neki tehnički faktori mogli da pojačaju dešavanja na tržištima i da su padovi možda preterani, ali su gubici i dalje bili šokantni. Južnokorejski indeks Kospi je pao 8,8 odsto, dok je gubitak zabeležio i bitkoin koji je pao ispod 54.000 dolara sa više od 61.000 dolara u petak.

Čak je i zlato, koje ima reputaciju da nudi sigurnost tokom burnih vremena, palo za oko jedan odsto.

Ipak, američka ekonomija i dalje beleži rast, američka berza je i dalje u zdravom iznosu za ovu godinu, a recesija je daleko od izvesne.

Ekonomista Goldman Saksa (Goldman Sachs) Dejvid Merikl (David Mericle) vidi veće šanse za recesiju u narednih 12 meseci posle izveštaja o zapošljavanju u petak, ali je i dalje procenjuje na samo 25 odsto verovatnoće, delom "zato što podaci generalno izgledaju dobro" i ne "vidi velike finansijske neravnoteže".

Nedavni padovi na Volstritu mogli bi biti posledica što je ove godine ostvareno nekoliko desetina istorijskih maksimuma, delom zbog ludila oko tehnologije veštačke inteligencije. Kritičari već neko vreme govore da je berza izgledala naduvano pošto su cene rasle brže od profita kompanija.

Izvori: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG