Dostupni linkovi

Bivšem Trumpovom savetniku Bannonu naloženo da se javi u zatvor


Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa, na sudu u Njujorku, 12. januar 2023.
Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa, na sudu u Njujorku, 12. januar 2023.

Bivšem savetniku Donalda Trampa (Trump) Stivu Benonu (Steve Bannon) savezni sudija je u četvrtak naložio da se javi u zatvor do 1. jula kako bi počeo da služi četvoromesečnu kaznu zbog nepoštovanja Kongresa.

Benon (70) je u julu 2022. osuđen za nepoštovanje suda jer je prkosio pozivu za svedočenje pred kongresnom komisijom koja je istraživala napad Trampovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021.

Jedan od organizatora Trampove uspešne predsedničke kampanje 2016. godine, osuđen je na četiri meseca zatvora u oktobru 2022, ali je bio na slobodi dok je trajao žalbeni postupak.

Američki savezni žalbeni sud potvrdio je osudu prošlog meseca. Okružni sudija Karl Nikols (Carl Nichols), kojeg je Tramp imenovao, poništio je Benonu kauciju na sudskom saslušanju u četvrtak i naložio mu da se javi u zatvor do 1. jula.

Benon je novinarima ispred zgrade suda u Vašingtonu posle naloga sudije rekao da "ne postoji ništa što bi me moglo ućutkati i ništa što će me ućutkati".

"Pobedićemo 5. novembra neverovatno ubedljivo", dodao je on, misleći na datum izbora za Belu kuću za koji se očekuje da će biti revanš između Trampa i predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Tramp je, u postu na mreži Truth Social, rekao da je "američka tragedija" to što je Benon dobio zatvorsku kaznu jer je odbio da sarađuje s komisijom Predstavničkog doma koja je istraživala napad na Kapitol.

"Neameričko korišćenje organa za sprovođenje zakona kao oružja dostiglo je nivoe nezakonitosti za koje se ranije nije mislilo da su mogući", rekao je bivši predsednik, koji je i sam osuđen prošle nedelje u Njujorku zbog falsifikovanja poslovnih zapisa.

Još jedan Trampov savetnik, Piter Navaro (Peter Navarro), takođe je osuđen za nepoštovanje Kongresa i počeo je da služi kaznu od četiri meseca u zatvoru na Floridi u martu.

Navaro (74) je bio u zatvoru zbog postupaka koji su proistekli iz napora bivšeg republikanskog predsednika da poništi rezultate izbora 2020.

Benon je u Beloj kući bio glavni strateg prvih sedam meseci Trampovog mandata, a navodno je otišao zbog sukoba sa drugim visokim zvaničnicima.

On je 2020. optužen da je za ličnu upotrebu uzeo milione dolara koje su donatori dali za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Dok su drugi proglašeni krivima zbog toga, Tramp je izdao pomilovanje Benonu pre nego što je napustio predsedničku funkciju u januaru 2021, što je dovelo do odbacivanja optužbi protiv njega.

Trampu je trebalo da se sudi u Vašingtonu 4. marta pod optužbi za plan da poništi rezultate izbora na kojima je pobedio Bajden, ali je njegovo suđenje pauzirano dok Vrhovni sud ne donese odluku o Trampovoj tvrdnji da kao bivši predsednik ima imunitet od krivičnog gonjenja.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG