Dostupni linkovi

Trojica optuženih za napad na SAD 11. septembra 2001. prihvatili da priznaju krivicu


Kalid Šeik Mohamed posle hvatanja 2003.
Kalid Šeik Mohamed posle hvatanja 2003.

Čovek optužen da je organizovao napade 11. septembra Kalid Šeik Mohamed i dvojica saučesnika, koji se drže u američkom vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi, pristali su da priznaju krivicu, saopštio je Pentagon u sredu.

Pentagon nije izneo detalje sporazuma o priznanju krivice.

Američki zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su sporazumi gotovo sigurno uključivali priznavanje krivice u zamenu za ukidanje smrtne kazne.

Mohamed je najpoznatiji zatvorenik zatvora Gvantanamo, koji je 2002. osnovala administracija tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša mlađeg (George W. Bush), za smeštanje osumnjičenih za napade u SAD 11. septembra 2001.

U Gvantanamu se trenutno nalazi oko 30 zatvorenika.

Mohamed je optužen da je osmislio plan da oteti komercijalni putnički avion udari u Svetski trgovinski centar u Njujorku i u Pentagon. U napadima je stradalo oko 3.000 ljudi, posle čega su SAD ušle u rat u Avganistanu koji je trajao skoro dve decenije.

Način na koji je Mohameda ispitivan u Gvantanamu bio je pod lupom mnogih institucija. U izveštaju senatskog Odbora za obaveštajna pitanja iz 2014. o tome da su agenti Cdentralne obaveštajne agencije CIA koristili tehnike davljenja vodom, navodi se da je nad Mohamedom ta metoda primenjena najmanje 183 puta.

Dogovore o priznanju krivice postigla su još dva pritvorenika: Valid Muhamed Salih Mubarak Bin Ataš i Mustafa Ahmed Adam al Havsavi, navodi se u saopštenju Pentagona.

Trojica muškaraca su zajedno optuženi i izvedeni pred sud juna 2008. godine, a zatim ponovo 5. maja 2012. godine, navodi Pentagon.

Lider republikanske manjine u Senatu SAD Mič Mekonel (Mitch McConnell) kritikovao je sporazume o priznanju krivice.

"Jedina stvar koja je gora od pregovora sa teroristima je pregovaranje s njima dok su u pritvoru“, naveo je Mekonel u saopštenju, optužujući administraciju demokratskog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za "kukavičluk pred terorom".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG