Dostupni linkovi

'Srednjevjekovne metode' zatvaranja ruskih vojnika koji odbijaju da ratuju


Grupa ruskih vojnika koji su odbili da ratuju u slikana je u podrumu u ukrajinskoj regiji Donjeck u decembru 2022.
Grupa ruskih vojnika koji su odbili da ratuju u slikana je u podrumu u ukrajinskoj regiji Donjeck u decembru 2022.

Ruski vojnik osuđen za neposlušnost bio je među grupom vojnih obveznika koji su optužili svoje nadređene da su ih zatvorili u podrum u istočnoj Ukrajini nakon što su odbili da se bore. Bili su podvrgnuti nehigijenskim životnim uslovima i nedovoljnoj prehrani, navodi se u izvještaju nezavisne ruske medijske kuće.

Presuda od 13. jula za vojnika Jevgenija Frolova u gradu Spask-Dalni na dalekom istoku došla je nekoliko dana nakon pojavljivanja video snimaka na kojima se navodno vide ruski vojnici u Ukrajini koji su zatočeni zato što su odbili da idu na prvu liniju fronta s nedovoljnom opremom i podrškom, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Zaključani smo u ovoj jami jer smo odbili da idemo na ratište", čuje se glas muškarca koji se ne vidi na snimku, dok video prikazuje muškarce u maskirnim uniformama kako leže u vlažnoj podrumskoj prostoriji sa oljuštenim zidovima.

"Nema komandira koji bi nas odveli na prvu liniju ratišta. Nema opreme, timova za evakuaciju, radio veze. Bačeni smo u šumu kao psi", dodaje muškarac u videu koji je 8. jula objavio nezavisni ruski Telegram kanal Astra.

Ovaj video snimak je jedan od posljednjih dokaza za postojanje više od desetak takvih improvizovanih objekata u kojima se drže navodno kažnjeni ruski vojnici koji odbijaju da se bore u Ukrajini, objavila je Astra, koja je muškarce sa video snimka identifikovala kao pripadnike 60. samostalne motorizovane streljačke brigade ruske vojske.

Frolov, vojnik osuđen za neposlušnost na vojnom sudu u Spask-Dalniju, bio je među grupom ruskih vojnih obveznika koji su navodno držani u sličnom podrumu u selu Zavitne Bazanja na teritoriji pod ruskom kontrolom u ukrajinskoj istočnoj regiji Donjeck, izvijestila je Astra.

RSE nije mogao da nezavisno potvrdi da je Frolov bio držan u tom podrumu jer je odbio da se bori u Ukrajini, iako na Internet stranici vojnog suda u Spask-Dalniju stoji da je osuđen za neposlušnost.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora, prema pisanju Astre, koja je citirala njegovu rodbinu i drugove vojnike.

Upiti poslati Frolovljevom navedenom advokatu ostali su bez odgovora do 15. jula .

'Divljačke metode'

Jelena Popov, aktivistkinja za prava ruskih vojnika rekla je za Ruski servis RSE, da je osnovni cilj zatvaranja vojnika u blizini ratišta "prisiliti ih da ponovo odu na front".

"Komandir u ratnoj zone ne mora da osobu stavi u zatvor, ali mora da je prisili ovdje i sada da ubija i da pogine. To je razlog da se pribjegava takvim divljačkim metodama", rekla je Popov, nazivajući ovu praksu "jednostavno srednjevjekovnom".

U novembru 2022. jedan ruski vojnik koji je navodno držan u podrumu zajedno sa Frolovom u Zavitne Bazanja jer je odbio da se bori podnio je žalbu Ruskom istražnom komitetu navodeći "taktičke i strateške pogrešne procjene više komande, stalno laganje podređenih i nedovoljnu medicinsku i drugu podršku".

"Moje povjerenje u komandire je poljuljano", napisao je vojnik Mihail Nosov u žalbi.

Maksim Grebenjuk, advokat koji je zastupao Nosova u decembru je rekao za Ruski servis RSE da za klijente ima nekoliko ruskih vojnika koji su "bačeni u podrume gdje su držani u nehumanim uslovima bez formalizacije proceduralne dokumentacije, bez donesenih presuda".

Popova je rekla za Ruski servis RSE da vojnici koji su podvrgnuti takvim kaznama često oklijevaju da se upuste u pravne bitke.

"Oni su bili pod stresom dugo vremena, u uskovima u kojima ne postoji zakon već samo sila i nasilje", rekla je Popova.

Rodbina vojnika prikazanih na video snimku iz podruma objavljenom sredinom jula rekli su Astri da nisu mogli da kontaktiraju vojnike nakon što je snimak objavljen na internetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG