Dostupni linkovi

Ruski reper u egzilu pod istragom


Hip hop muzičar Morgenshtern razgovara s medijima nakon ceremonije dodjele Muz-TV muzičkih nagrada 2021. u Megasport Areni, Rusija
Hip hop muzičar Morgenshtern razgovara s medijima nakon ceremonije dodjele Muz-TV muzičkih nagrada 2021. u Megasport Areni, Rusija

Ruski državni mediji su tokom vikenda citirali izvore u policiji koji su rekli da je pokrenuta istraga u odsustvu protiv repera Morgenshterna (pravo ime Alisher Valejev) zbog optužbi za nepoštivanje ruskog zakona o "stranom agentu".

Morgenshtern je optužen da svoje onlajn materijale nije označio kao "napravljen od strane agenta".

Morgenshtern je dodat na listu stranih agenata u maju 2022.

Ako mu se sudi i bude osuđen, Morgenshtern bi mogao dobiti do dvije godine zatvora.

Morgenshtern je pobjegao iz Rusije u novembru 2021. nakon što ga je šef Istražnog odbora Aleksandar Bastrykin javno optužio za prodaju ilegalnih droga.

Od 2012. Rusija koristi svoj takozvan zakon o stranim agentima da etiketira i kazni kritičare vladine politike. Takođe se sve više koristi za zatvaranje ljudi iz civilnog društva i medijskih grupa u Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu.

Zakon o stranim agentima dozvoljava vlastima da označe neprofitne organizacije kao "strane agente" ako primaju sredstva iz inostranstva i učestvuju u političkim aktivnostima.

Na osnovu ovog zakona četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

XS
SM
MD
LG