Dostupni linkovi

Oklijevanje ruskih nastavnika oko rada na okupiranim područjima Ukrajine


Škola u ukrajinskom region Mikolajiv oštećena u ruskom granatiranju.
Škola u ukrajinskom region Mikolajiv oštećena u ruskom granatiranju.

Kremlj je tokom ljeta skovao plan da popuni stotine upražnjenih radnih mjesta u školama na okupiranim područjima Ukrajine mameći tamošnje ruske nastavnike visokim platama i drugim podsticajima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prema podacima nezavisnog sindikalnog Saveza nastavnika, prosvjetnim radnicima je ponuđeno po danu između 7.000 i 9.000 rubalja (116 do 150 eura) za odlazak u Ukrajinu.

U mnogim ruskim regionima, plate nastavnika kreću se od 20.000 do 30.000 rubalja (335-500 eura) mjesečno, dok prosvjetni radnici sastavljaju kraj s krajem uzimajući dodatne poslove ili podučavajući.

Bio je to dio ruskog nastojanja da "reedukuje" ili "rusifikuje" Ukrajince kako bi se utabao put za očekivanu aneksiju dijelova južne i istočne Ukrajine i ugušio tamošnji ukrajinski patriotizam.

Podstaknuti dobrim platama, ruski nastavnici su trebali biti pedagoška prethodnica u ovoj fazi rata.

Međutim, nakon uspješne ukrajinske protuofanzive ranije ovog mjeseca, mnogi ruski učitelji koji su spakovali kofere predomišljaju se.

Vladimir Muntjan, predavač na Rostov koledžu industrijskih tehnologija, rekao je za RSE da više nije zainteresovan za predavanje u Ukrajini.

"Prijavio sam se, ali sada to više nije relevantno", rekao je. "Okolnosti su se promijenile, moje lične, pa sam se predomislio."

'Vidjeli ste šta se dogodilo...'

Do početka jula više od 200 učitelja iz cijele Rusije izrazilo je spremnost da radi na okupiranim teritorijima, jer su ih zvaničnici uvjeravali da su regioni bezbjedni i relativno sigurni. Državni mediji u Rusiji ignorisali su česte izvještaje o napadima na saradnike i zvaničnike koje je imenovala Rusija u tim regionima.

Međutim, baš kada su nastavnici počeli pristizati, Ukrajina je početkom septembra pokrenula iznenadnu kontraofanzivu u regionu Harkiva, probijajući se kroz rusku odbranu i oslobađajući gradove i manja naselja.

Ukrajinske snage također su navodno zarobile i uhapsile neke ruske nastavnike. Taj izvještaj, koji je Kijev kasnije demantovao, uprkos špekulacijama da je Ukrajina možda sama pokrenula te glasine da demorališe rusku stranu, izazvao je jezu kod nekih ruskih učitelja koji su pristali da rade u Ukrajini.

Škola u gradu Družkivka, u ukrajinskom regionu Donjeck, uništena u ruskom raketnom napadu 30. avgusta.
Škola u gradu Družkivka, u ukrajinskom regionu Donjeck, uništena u ruskom raketnom napadu 30. avgusta.

Olga Vedenina, profesorica ruskog jezika i književnosti koja je bila spremna da ode u Ukrajinu, rekla je prošle sedmice za RSE da ju je suprug odgovorio od te ideje.

"Svi događaji koji se sada dešavaju, zarobljavanje nastavnika, vjerovatno je on bio u pravu", rekla je Vedenina, koja živi u sjevernom region Karelije. "I ja sam mogla biti uhvaćena."

Jelena Patrakejeva, nastavnica matematike iz sjevernog regiona Arhangelsk, rekla je da i dalje "stvarno želi" raditi u Ukrajini, ali da je njena porodica pokušava odgovoriti od toga.

"Vidjeli ste što se dogodilo. Kažu da su nastavnici privedeni", rekla je Patrakejeva. "Tako da još nisam donijela konačnu odluku. Čim dobijem (radni) ugovor, vidjeću kakva je moja situacija i uopšteno situacija u zemlji."

Do 12 godina zatvora

Nakon što je Rusija pokrenula svoju ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu 24. februara i zauzela dijelove zemlje na istoku i jugu, Kremlj je najavio da će nametnuti ruski nastavni program u lokalnim školama.

Ruski preuređeni kurikulum, prožet patriotskim porukama, promoviše lažni narativ Kremlja o ukrajinskoj i ruskoj kulturi i istoriji, kao i o uzrocima aktuelnog rata. Ne uključuje ukrajinski jezik, književnost ili istoriju.

Kijev je mjesecima upozoravao nastavnike - i Ukrajince i Ruse - da ne sarađuju s okupacionim snagama, upozoravajući da će se suočiti s krivičnim prijavama.

Međutim, s obzirom na to da je Rusija napredovala sa svojom invazijom kao i planovima za referendume o aneksiji, ta opasnost nije djelovala realno.

Međutim, sve se to promijenilo ovog mjeseca.

Ukrajinski mediji, pozivajući se na neidentifikovane izvore, prvi su 10. septembra izvijestili da su neki ruski nastavnici u Kupjansku, u regionu Harkiv, uhapšeni nakon što su grad oslobodile ukrajinske snage.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je 12. septembra da će ruski nastavnici koji budu uhvaćeni da rade na okupiranim teritorijima biti procesuirani i da bi mogli dobiti do 12 godina zatvora.

Dodala je da pritvoreni ruski nastavnici neće biti uključeni u liste za razmjenu zatvorenika jer nisu borci.

Ruski nastavnici će se "sigurno suočiti s licem pravde ako odmah ne napuste našu teritoriju", rekla je.

Međutim, ni prvi medijski izvještaji ni Vereščuk nisu dali nikakve detalje o nastavnicima, kao što su njihova imena ili škole u kojima su navodno radili, što dovodi u pitanje istinitost izvještaja.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov, koji nadgleda regrutovanje nastavnika za okupirana područja, nazvao je tu vijest "lažnom".

Aleksandar Bastrikin, šef ruskog Istražnog komiteta, naredio je istragu povodom tih izvještaja.

Djeca u školskom autobusu evakuisana su iz rusko okupiranog grada Kupijansk na periferiji Harkiva 30. maja.
Djeca u školskom autobusu evakuisana su iz rusko okupiranog grada Kupijansk na periferiji Harkiva 30. maja.

Međutim, 14. septembra, kancelarija glavnog ugrajinskog tužioca demantovala je izvještaje.

Uprkos tome, priče su dospjele na naslovnice u Rusiji, što je izazvalo zabrinutost nekih nastavnika koji su se dobrovoljno prijavili da rade u okupiranim regionima, ali još nisu otišli.

'Za sada je tišina'

Međutim, čini se da su napori Rusije da zaposli nastavnike skrenuli s pravog puta čak i prije septembarske ofanzive.

RSE je prošle sedmice razgovarao s više od 20 nastavnika koji su se dobrovoljno prijavili da rade u Ukrajini; niko još nije otišao, iako je nova školska godina počela početkom mjeseca.

"Planirala sam otići", rekla je Jelena Uškova, profesorica tjelesnog odgoja u školi u Kareliji, "ali nisam otišla jer nije bilo informacija. Niko me nije kontaktirao".

Uškova je rekla da je kontaktirala zamjenicu ministra obrazovanja početkom avgusta, za koju je rekla da je priznala da "čak ni ona nema nikakvih informacija".

Jevgenij Sokolov, direktor i profesor tjelesnog odgoja iz Mari Ela, rekao je da još nije saznao kada bi trebao krenuti u Ukrajinu.

"Za sada je tišina", rekao je.

Uzroci kašnjenja nisu jasni, iako je Rusija još uvijek popravljala mnoge škole oštećene tokom invazije i nastojala da ih snabdije novim udžbenicima na ruskom jeziku.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk: Ruski učitelji "sigurno će se suočiti s licem pravde ako odmah ne napuste našu teritoriju", rekla je.
Zamjenica premijera Irina Vereščuk: Ruski učitelji "sigurno će se suočiti s licem pravde ako odmah ne napuste našu teritoriju", rekla je.

Međutim, Ukrajina je također počela pojačavati vatru protiv ruskih snaga u kasno ljeto, posebno u regiji Herson, jer je rasporedila novo oružje većeg dometa koje joj je isporučio Zapad, što je vjerovatno prisililo Moskvu da oprezno nastavi s raspoređivanjem nastavnika.

Danil Ken, čelnik Saveza učitelja, odbacio je cijeli projekat zapošljavanja kao kampanju Kremlja kako bi pokazali ruskoj javnosti da civilni stručnjaci učestvuju u takozvanoj "odbrani i obnovi normalnog života" u okupiranim regionima.

Nema čega da se plašite?

Sokolov je rekao da ga izvještaji o navodnim pritvaranjima nisu odvratili od želje da predaje u Ukrajini, dodajući da je vođen patriotskim motivima, a ne unosnom platom.

Aleksej Savakov, zamjenik direktora za bezbjednost u srednjoj školi u Jaroslavu u centralnoj Rusiji i bivši policajac, također je rekao da i dalje planira otići ako ga pozovu.

"Šta bi tu moglo biti tako loše?" upitao. "Ljudi su tamo isti, dvije ruke, dvije noge. Ruski jezik se, vjerovatno, razumije", rekao je Savakov, koji je priznao da ne prati vijesti niti pretražuje mnogo internet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG