Dostupni linkovi

Ruske vlasti Juliju Navaljnu stavile na listu "terorista i ekstremista"


Fotoarhiv: Julija Navaljna
Fotoarhiv: Julija Navaljna

Ruska Federalna služba za finansijski nadzor stavila je 11. jula Juliju Navaljnu, udovicu političara Alekseja Navaljnog, na svoju listu "terorista i ekstremista“, preneo je AP.

Osobe na tom spisku izložene su ograničenju bankovnih transakcija što je metod, kako prenosi američka agencija, kojim se ruske vlasti često obračunavaju sa opozicijom.

Ruske vlasti nisu precizirale optužbe protiv Navaljne.

Fondaciju Alekseja Navaljnog za borbu protiv korupcije i njene regionalne kancelarije ruske vlasti su 2021. označile kao "ekstremističke".

Nakon sudske presude kojom je ta organizacija zabranjena jedan broj saradnika Navaljnog napustio je Rusiju, dok su oni koji su ostali krivično gonjeni.

Sud u Moskvi izdao je 9. jula nalog za hapšenje Navaljne, koja je u egzilu van Rusije pod optužbom da je pripadnica ekstremističke grupe.

Aleksej Navaljni preminuo je u februaru 2024. dok je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora zbog optužbi ruskih vlasti za ekstremizam, koje je prethodno okarakterisao kao politički motivisane.

Vlasti Rusije saopštile su da mu je u zatvoru pozlilo posle šetnje ali nisu iznele detalje o njegovoj smrti.

Navaljni je uhapšen kada se u januaru 2021. vratio u Moskvu iz Nemačke gde se oporavljao od posledica trovanja za koje je okrivio Kremlj.

Julija Navaljna optužila je predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina za smrt svog muža. Ruski zvaničnici negirali su njene optužbe.

XS
SM
MD
LG