Dostupni linkovi

EU prebacila 1,5 milijardi eura iz zamrznute ruske imovine u Ukrajinu


Ukrajinski premijer Denis Šmihal s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, Belgija, 20. 3. 2024.
Ukrajinski premijer Denis Šmihal s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, Belgija, 20. 3. 2024.

Europska unija poslala je Ukrajini pomoć od 1,5 milijardi eura, financiranu prihodima od ruske imovine zamrznute u EU, koja će se potrošiti na obranu i obnovu, objavila je 26. jula predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na X-u.

"Danas prenosimo 1,5 milijardi eura prihoda od imobilizirane ruske imovine za obranu i obnovu Ukrajine. Nema boljeg simbola ili upotrebe za novac Kremlja nego učiniti Ukrajinu i cijelu Europu sigurnijim mjestom za život", saopćila je Von der Leyen.

Premijer Ukraine Denis Šmihal pozdravio je prvi transfer EU-a.

"Ovaj značajan doprinos obrani i obnovi Ukrajine", saopćio je na X-u.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će Rusija "pažljivo razmotriti kako odgovoriti".

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su isplate krajem juna.

Pomoć se financira prihodima od imovine kao što su kamate, ali ne i samom temeljnom imovinom, koja ostaje zamrznuta. Devedeset posto novca financirat će se vojnom pomoći, dok deset posto ići izravno Ukrajini kao financijska pomoć, piše Reuters.

Oko 260 milijardi eura vrijedne ruske imovine, kao što su rezerve Centralne banke, zamrznuto je u okviru sankcija uvedenim Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Najveći udio ruskih rezervi, uglavnom dionica i drugih vrsta vrijednosnih papira u koje je uložila ruska Centralna banka, čuva se u depozitoriju sa sjedištem u Briselu pod nazivom Euroclear.

Kada ta sredstva dosegnu svoje posljednje dane isplate, ili "sazru", bankarskim jezikom rečeno, pretvaraju se u gotovinu.

Lideri Grupe sedam (G7) složili su se na junskom samitu u Italiji da iskoriste kamate od ruske imovine zamrznute na Zapadu za osiguranje zajma Ukrajini od 50 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG