Dostupni linkovi

Ruski Wagner pretrpio najveći vojni poraz na području afričkog regiona Sahel


Plaćenici Wagnera na sjeveru Malija (foto arhiv)
Plaćenici Wagnera na sjeveru Malija (foto arhiv)

Pedesetak pripadnika ruske plaćeničke paravojske Wagner ubijeno je u napadu džihadista i pobunjenika na sjeveru Malija u Africi, pri čemu su bar dvojica zarobljena, i to je, prema ocjeni jednog analitičara, najveći poraz na bojnom polju koji je ova tajnovita formacija doživjela godinama unazad na ovom području, piše AP.

Wagnerovci su se prošlog vikenda vozili u konvoju duž granice Malija i Alžira kada su ih iz zasjede napali pripadnici Al Kaide, udruženi sa lokalnim pobunjenicima, rekao je specijalista za podsaharski region Sahela Vasim Nasr, koji radi za bezbjednosnu tink-tenk organizaciju Sufan centar.

Nasr je prebrojao 50-ak žrtava sa jednog snimka koji prikazuje posljedice napada.

Wagnerovi plaćenici su se zajedno sa vojskom Malija borili sa pobunjenicima iz plemena Tuarega.

Potom je plaćenički konvoj bio prinuđen u povlačenje i tada je zašao na teritoriju pod kontrolom džihadista iz Al Kaide, gdje je upao u zasjedu, rekao je Nasr.

Wagner je potvrdio preko Telegrama da je dio njegovih boraca ubijen zajedno sa malijanskim vojnicima u borbi sa stotinama naoružanih boraca.

Plaćenička grupa nije navela koliko je ljudi izgubila u bici.

Armija Malija je navela da je izgubila dva vojnika i ubila 20 pobunjenika.

Al Kaida je preko vikenda saopštila da je ubila 50 pripadnika Wagnera "u osveti za masakre koje su oni počinili" u centralnom i sjevernom Maliju tokom višegodišnjih borbi sa ekstremistima.

Taureški pobunjenici su saopštili da im se predao neodređen broj plaćenika i malijanskih vojnika.

AP nije za sada u mogućnosti da provjerio video snimak na koji se Nasr poziva.

"Ovo je stvarno važno. Nikada se ranije nije desilo na afričkom tlu, i to će da da promijeni dinamiku", rekao je Nasr.

"Oni (Wagner) više neće slati razularene ekspedicije poput ove ka granici sa Alžirom. Hvalisali su se kako im dobro ide i koliko su jaki, ali oni nemaju ljudstva da rade ovo zadugo ili da drže teritoriju kako bi obezbijedili raspoređivanje snaga", dodao je Nasr.

Rusija je zadobila politički kapital na pogoršanju odnosa Zapada sa tri zemlje podsaharske oblasti Sahel u kojima su izbili vojni pučevi, pa je tamo poslala borce i pojačala uticaj.

Wagner je aktivan u Sahelu, a plaćenici profitiraju na zaplijenjenim mineralnim bogatstvima u zamjenu za bezbjednosne usluge koje pružaju pučističkim vladama.

Wagner je prisutan u Maliju od kraja 2021. godine, kada je tamo izbio puč, i zamijenili su francuske vojnike i međunarodne mirovne snage u borbi sa džihadistima i pobunjenicima koji napadaju stanovništvo u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje više od 10 godina.

Procjenjuje se da Wagner u Maliju ima oko 1.000 boraca. Ta formacija se optužuje da pomaže u napadima dronovima koji ubijaju civile.

XS
SM
MD
LG