Dostupni linkovi

Rusija protjerala šestoro britanskih diplomata zbog špijunaže, London optužbe nazvao 'neosnovanim'


Sjedište Federalne službe sigurnosti, agencije nasljednika KGB-a, u centru Moskve (foto arhiv)
Sjedište Federalne službe sigurnosti, agencije nasljednika KGB-a, u centru Moskve (foto arhiv)

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) je u petak optužila britanske diplomate za špijuniranje i navela da je oduzela akreditive šestoro diplomata iz britanske ambasade u Moskvi.

Prema navodima FSB-a, odluka o protjerivanju je "mera odmazde za višestruka neprijateljska djela Londona", optuživši šestoricu diplomata za "subverzivne i obavještajne aktivnosti".

Te diplomate su još prije nekoliko sedmica otputovale iz Rusije i zamijenjene su drugim, prenio je AFP.

Britanska vlada je ocijenila da su "potpuno neosnovane" optužbe za špijunažu.

"Optužbe koje je danas [13. septembra] iznijela FSB protiv naših zaposlenih potpuno su neosnovane", odgovorio je britanski Foreign Office.

Ruska odluka dolazi usred rastućih tenzija između Velike Britanije i Rusije usred rata u Ukrajini, i na dan kada premijer Keir Starmer bude u Washingtonu da razgovara o mogućnosti da se Kijevu dozvoli da koristi rakete dugog dometa protiv Rusije.

Prethodna britanska vlada je u maju protjerala atašea za odbranu u ruskoj ambasadi u Londonu, predstavljajući ga kao "neprijavljenog vojnog obavještajca", što je Moskva negirala.

Konzervativna vlada je takođe preduzela druge restriktivne mjere u vezi sa ruskim diplomatskim prisustvom na britanskoj teritoriji.

U tom procesu Rusija je naredila britanskom odbrambenom atašeu u Moskvi da napusti zemlju i upozorila da će uslijediti druge mjere odmazde.

Slučajevi navodne špijunaže u koje je umiješana Moskva su se pojavili posljednjih mjeseci u Velikoj Britaniji.

Uskoro će se u Londonu suditi šestorici Bugara, optuženih za špijunažu u korist Rusije. Oni su se izjasnili da nisu krivi. U maju je jedan građanin optužen za pomaganje ruskim obavještajnim službama. Njemu bi trebalo suditi početkom 2025.

Američka novinska agencija AP piše da je britanski premijer Starmer tokom putovanja za Washington radi razgovora sa predsjednikom Joeom Bidenom rekao da Velika Britanija "ne traži nikakav sukob sa Rusijom", već da je "Rusija počela sukob - ilegalno je izvršila invaziju na Ukrajinu i Rusija bi mogla da ga odmah okonča.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu i očigledno smo u potpunosti podržavali pravo Ukrajine na samoodbranu – kao što znate, pružamo mogućnost obuke. Ali mi ne tražimo nikakav sukob sa Rusijom — to nam nije ni najmanje namjera", rekao je on.

FSB je saopštio, prenosi AP, da je dobio dokumente koji ukazuju da je diplomate u Rusiju poslala odjeljenje britanskog Foreign Officea "čiji je glavni zadatak da nanese strateški poraz našoj zemlji".

Na osnovu tih dokumenata i "kao odgovor na brojne neprijateljske korake Londona", rusko Ministarstvo spoljnih poslova je povuklo akreditive diplomatama, saopštio je FSB, ne identifikujući ih.

Upozorava se da će, ako se otkrije da i druge diplomate sprovode "slične akcije", ruska agencija "tražiti prekid njihovih misija" u Rusiji.

XS
SM
MD
LG