Dostupni linkovi

Rusija uvela treću dozu vakcine zbog rasta broja zaraženih


Zdravstvene vlaste počele su da nude nove doze vakcine "Sputnjik V" i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt"
Zdravstvene vlaste počele su da nude nove doze vakcine "Sputnjik V" i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt"

Ruske vlasti pokrenule su 1. jula vakcinaciju dodatnim vakcinama protiv korona virusa za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od COVID-19, prenela je agencija AP.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je vakcinisan dodatnom vakcinom i pozvao građane da slede njegov primer.

"S obzirom na tešku epidemiološku situaciju, lekari preporučuju dodatnu vakcinu šest meseci posle vakcinacije. Molim vas da ne propustite šansu da dobijete dodatnu zaštitu od virusa što je posebno važno uz širenje agresivnije 'delta varijante' ", rekao je Sobjanjin.

Moskovske zdravstvene vlaste počele su da nude nove doze domaće vakcine "Sputnjik V" koja se daje u dve doze i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt" koja se daje u samo jednoj dozi.

Drugi regioni u Rusiji takođe počinju da nude dodatne vakcine.

Ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je na sastanku Vlade da je Ministarstvo izdalo smernice prema kojima se dozvoljava onima koji su preležali COVID-19 da dobiju vakcinu šest meseci posle oporavka, a oni koji su imunizovani da dobiju dodatne vakcine šest meseci od svoje prve vakcinacije.

Zdravstvene vlasti navode da zaraznija delta varijanta virusa predstavlja većinu novih infekcija u Moskvi i nekim drugim regionima.

Zamenica premijera Tatjana Golikova je navela studije koje ukazuju da imunitet osoba koje su se oporavile od virusa traje šest meseci u proseku i da postepeno opada posle devet do 12 meseci.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će dodatna vakcinacija biti primenjivana dok najmanje 60 odsto stanovništva ne stekne imunitet na COVID-19.

Kada se taj cilj ostvari, dodatne vakcine će se davati jednom godišnje.

Nova uputstva data su u vreme kada raste broj novozaraženih, a Rusija je po stopi vakcinacije iza mnogih drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG