Dostupni linkovi

Rusija nije sigurna kako da koristi rekonstruisanu Vagner grupu u Africi, kažu američki stručnjaci


Motociklista u Burkini Faso drži rusku zastavu, 2. oktobar 2022.
Motociklista u Burkini Faso drži rusku zastavu, 2. oktobar 2022.

Nakon što je Vagner grupa rekonstruisana ranije ove godine, uključujući i preimenovanje u Afrički korpus, zvaničnici Kremlja izgleda nisu sigurni koji bi trebalo da budi sledeći koraci te paravojne grupe i kakva bi bila njena ulogu u međunarodnoj strategiji Rusije, rekli su stručnjaci koji su u utorak govorili u vašingtonskom tink-tenku.

Iako je došlo do velikog restrukturiranja, čini se da se novoformirani Afrički korpus razlikuje samo po imenu. Rat u Ukrajini je i dalje prioritet broj jedan za grupu, koji se zasniva na velikoj saradnji sa ruskim zvaničnicima, prenela je redakcija na engleskom jeziku Radija Slobodna Evropa.

Unutar Afrike, međutim, dovode se u pitanje i samostalnost grupe i njena tačna uloga u regionu, kažu stručnjaci.

Budući da se približava godišnjica avionske nesreće koja je odnela živote više ključnih ličnosti tadašnje Vagner grupe, zvaničnici u Moskvi tek treba da popune prazninu koju je ostavila smrt harizmatičnog lidera grupe Jevgenija Prigožina.

Posle pada aviona 23. avgusta 2023. u regionu Tver severozapadno od Moskve – nesreće prema ruskim vlastima, mada se veruje da je to bio namerni čin po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina – Vagner grupa je podeljena - neki elemtni su inkorporirani u rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU, deo se pridružio ruskoj Nacionalnog gardi, dok je deo otišao u čečenske milicije.

Posle ovog preuzimanja, elementi uključeni u GRU "pokušavaju da vode mešovitu diplomatsku, komercijalnu i vojnu strukturu, mada imaju veštinu samo da vode ovo poslednje", rekao je u utorak politički analitičar Mark Galeoti (Galeotti) na Institutu Brukings.

Pošto GRU još uvek traži uporište u operacijama prethodne grupe, pred Afričkim korpus je veliki zadatak ako želi da nastavi uticaj Vagner grupe u nekoliko afričkih zemalja.

U Libiji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, Afrički korpus je nastavio operacije koje je godinama ranije vodila Vagner grupa. U protekloj godini, liderstvo Afričkog korpusa počelo je da testira svoju moć i u Burkini Faso i u Nigeru uz povećanje broja pripadnika u tim zemljama na više od 100, rekao je Kristofer Fokner (Christopher Faulkner), profesor na koležu američke mornarice.

"Afrički korpus je još u elementarnoj fazi... Čekamo da vidimo šta će se desiti i da li će Moskva zaista uložiti u istinsku bezbednost u tim državama", rekao je Fokner.

S obzirom na prethodnu reputaciju Vagner grupe po brutalnosti u Ukrajini, iznenađujuće je da su njene operacije protiv pobunjenika u Africi uglavnom bile nespektakularne, kaže Vanda Felbab-Braun (Felbab-Brown), viša saradnica na Institutu Brukings.

U Centralnoafričkoj Republici uspeh Vagnera je potpomognut činjenicom da su mu protivnici bili relativno slabe lokalne grupe. A u Mozambiku, gde se borio protiv slabog Al-Šababa, njegova operacija se u velikoj meri smatrala neuspehom, rekla je Felbab-Braun.

Cilj novoformiranog Afričkog korpusa, kojeg Velika Britanija smatra terorističkom grupom, a SAD transnacionalnom kriminalnom grupom, jeste da stvori zavisnost režima od Rusije kroz pružanja bezbednosti.

Ta grupa je sistemski podsticala polarizaciju u afričkim zemljama u kojima deluje, izazivala nasilje, ekonomsku infiltraciju i koristila je organizovane kriminalne grupe, rekla je Felbab-Braun.

Ulazak Afričkog korpusa u Burkinu Faso, koji je usledio posle Prigožinove smrti, bio je pokušaj da se unapredi ovaj uticaj, dok je istovremeno GRU počeo da procenjuje svoju ulogu na kontinentu. Čini se da se Afrički korpus sprema da uđe i u Demokratsku Republiku Kongo. Felbab-Braunu je rekla da je ruska vlada već potpisala vojne sporazume s vladom te zemlje.

Pored toga, vlada male ostrvske države Sao Tome i Principe kod zapadne obale Afrike, razvija odnose s Rusijom. Naznačila je da želi da pošalje snage u rusku akademiju za obuku u Čečeniji osmišljenu posebno za proksi grupe.

Slično tome, Rusija je počela da otpisuje i restrukturira velike delove duga koje prema njoj ima Gvineja Bisao.

Ruski uticaj u Gvineji Bisao, jednoj od najnerazvijenijih zemalja sveta, staviće Moskvu na dohvat ruke od velike trgovine kokainom u toj zemlji u kojoj se okupljaju mnoge organizovane kriminalne grupe iz Afrike i Latinske Amerike, kaže Felbab-Braun. To bi omogućilo ruskim obaveštajnim grupama da se dalje povežu s transnacionalnim kriminalnim organizacijama.

Dok Afrički korpus polako pokušava da se dodatno učvrsti na kontinentu, ruski zvaničnici prvo moraju da nauče kako da pravilno iskoriste tu grupu u svoju korist. Uzimajući u obzir domet koji grupa već ima, kao i brzinu kojom je Moskva uspela da rekonstituiše Vagner u Afrički korpus, Felbab-Braun kaže da je lako razumeti zašto "Rusija radi na uticaju, baš kao što SAD pokušavaju da se suprotstave tom uticaju".

XS
SM
MD
LG