Dostupni linkovi

Ruske snage zauzele još jedno ukrajinsko selo, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije


Bivši rudarski grad Toreck je pod intenzivnom paljbom poslednjih dana, 13. jun 2024.
Bivši rudarski grad Toreck je pod intenzivnom paljbom poslednjih dana, 13. jun 2024.

Ruske trupe zauzele su malo selo na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski zvaničnici nisu odmah komentarisali tvrdnju Rusije da je zauzela Urožajne, jedno od nekoliko naselja koje se nalazi duž reke Mokrij Jali zapadno od grada Donjecka.

To napredovanje je jedno od na nekoliko mesta duž linije fronta od oko 1.200 kilometara gde se ukrajinske snage bore da zadrže ruske trupe.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najžešće borbe trenutno se vode blizu bivšeg rudarskog grada Torecka, severno od Donjecka, i Časiv Jara, još dalje na severu.

Nakon što je Rusija početkom maja pokrenula lokalizovanu ofanzivu na oblast Harkiva, Ukrajina je bila primorana da prerasporedi mnoge svoje iskusnije jedinice, kako bi stabilizovala odbranu. To je takođe razvuklo ukrajinske jedinice, što je dovelo do pukotina duž linije fronta koje Rusija pokušava da iskoristi.

I ruske i ukrajinske trupe muče se pod visokim letnjim temperaturama, koje zagorčavaju život u mnogim ukrajinskim gradovima koji trpe redovne nestanke struje.

Veliki delovi ukrajinske električne mreže oštećeni su ruskim projektilima, a postoji zabrinutost da bi se mreža mogla u potpunosti urušiti do zime.

Kremlj je, u međuvremenu, ljutito reagovao na vesti da Sjedinjene Države planiraju da razmeste oružje dugog dometa, uključujući krstareće rakete Tomahavk, u Nemačkoj od 2026.

Ova odluka označava povratak američkih krstarećih raketa u Nemačku nakon 20 godina.

Bela kuća je to objavila na marginama samita NATO-a u Vašingtonu ranije ove nedelje.

"Imamo dovoljno kapaciteta da obuzdamo ove projektile, ali potencijalne žrtve su glavni gradovi ovih zemalja", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ruskoj državnoj televiziji.

Ruski i američki šefovi odbrane razgovarali su telefonom 12. jula u, kako je opisano, pokušaju da se smanji rizik od "moguće eskalacije".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 14. jula rekao da je dalja vojna pomoć na putu ka toj zemlji nakon niza sastanaka sa svetskim liderima na samitu NATO-a u Vašingtonu.

"Posle moje posete Sjedinjenim Državama, obezbedili smo nove sisteme Patriot i desetine drugih sistema protivvazdušne odbrane", napisao je on na mreži X.

Izvor: Ukrajinski servis RSE, AFP

XS
SM
MD
LG