Dostupni linkovi

Napadi dronovima u Rusiji i Ukrajini


Kuća u Nikolajevu oštećena u ruskom raketnom napadu, Ukrajina, 18. maja 2024.
Kuća u Nikolajevu oštećena u ruskom raketnom napadu, Ukrajina, 18. maja 2024.

Rusija je rekla da je u nedjelju bila izložena velikom napadu raketa i dronova, dok je Ukrajina navela da je ponovo bila na meti udara bespilotnih letjelica.

U ruskim vazdušnim napadima poginulo je najmanje četvoro, a povrijeđeno još osam u predgrađu Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada na sjeveroistoku, rekli su lokalni zvaničnici.

Ukrajinske trupe bore se da zaustave rusko napredovanje u Harkivskoj oblasti koje je počelo krajem prošle sedmice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak tokom posjete Kini da ofanziva Moskve u Harkivskoj oblasti ima za cilj stvaranje tampon zone, ali da nema planova za zauzimanje grada.

Vrhovni komandant ukrajinske vojske, general-pukovnik Oleksandr Sirski, rekao je u petak da se zona borbenih dejstava proširila za oko 70 kilometara u pokušaju da se prisili Kijev, koji je na bojnom polju već u nepovoljnom položaju, da koncentriše vojnike u tom području.

Ranije su zvaničnici ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva saopštili da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila svih 37 ruskih dronova lansiranih na lokacijama širom zemlje.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane je navelo da je rano u nedjelju nekoliko oblasti u toj zemlji i na okupiranom Krimu bilo pod intenzivnim napadom dronova i raketa.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je devet američkih projektila ATACMS iznad Krima, zajedno sa 57 bespilotnih letjelica iznad ruskog Krasnodarskog kraja i tri bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je ministarstvo.

Lokalni zvaničnici rekli su da je šest dronova palo na teritoriju rafinerije nafte u Slavjansku na Kubanu na jugu Krasnodarskog kraja, primoravši je da obustavi rad.

Guverner djelomično okupirane ukrajinske Hersonske oblasti Vladimir Saldo, kojeg je tu postavila Moskva, rekao je da je u nedjelju jedna osoba poginula, a 16 ih je ranjeno kada je ukrajinski dron pogodio minibus.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG