Dostupni linkovi

U ruskom napadu na Harkiv povrijeđena 31 osoba


Automobili gore na mjestu ruskog vojnog napada u gradu Pervomajskij, u oblasti Harkiv, Ukrajina, 4. jula 2023.
Automobili gore na mjestu ruskog vojnog napada u gradu Pervomajskij, u oblasti Harkiv, Ukrajina, 4. jula 2023.

Više od 30 ljudi, uključujući devetoro djece, povrijeđeno je 4. jula u ruskom napadu na grad Pervomajskij u istočnoj oblasti Harkiva, rekli su ukrajinski zvaničnici dok je ukrajinska vojska izvijestila o nastavku teških borbi u regiji Donjeck.

Regionalni guverner Harkiva Oleh Synyehubov rekao je na Telegramu da se granatiranje dogodilo oko 13.35 sati po lokalnom vremenu, a među povrijeđenima su i 10-mjesečna beba i jednogodišnje dijete.

U napadu ju pogođen parking ispred stambene zgrade u gradu Pervomajskij, koji je relativno udaljen od trenutnih žarišta u regionu Donbasa.

Andriy Yermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, također je prokomentarisao napad, rekavši da su Rusi ispalili "jaku eksplozivnu granatu".

Na drugom mjestu u Ukrajini, general Oleksandr Tarnavskiy, šef ukrajinske južne komande, rekao je da su ukrajinske trupe izbacile neprijatelja sa brojnih pozicija.

"Odbrambene snage napreduju u (južnom) pravcu", rekao je Tarnavskiy na Telegramu.

Generalštab ukrajinske vojske rano 4. jula izvijestio je o teškim borbama u oblastima Bakhmut, Lyman, Avdiyivka i Maryinka u Donjecku. Rečeno je da je u prethodna 24 sata bilo ukupno 40 borbenih sukoba.

'Ne odlazim, šta god da se desi': Poslednji stanovnici Avdijivke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Došlo je i do teških borbi na pravcu Berdjansk i Melitopolj, gdje su ukrajinske snage napredovale, saopštio je ukrajinski vojni vrh.

Ukrajinska vojska je također saopštila da su ruske snage tokom dana 3. jula izvele 56 zračnih udara i 77 napada iz raketnih salvo sistema, dodajući da je u napadima ubijen i povrijeđen neutvrđeni broj civila.

Izvještaj je uslijedio nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da je pokrenula napad dronovima na Moskvu i okolna područja, što je rezultiralo privremenim ograničenjem slijetanja i polijetanja na aerodrom Vnukovo.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbilo napad pet ukrajinskih dronova u Moskvi i obližnjoj regiji. Protivzračna odbrana uništila je četiri drona, a peti je presretnut i pao, navodi ministarstvo u saopštenju.

U "terorističkom napadu" nije bilo žrtava niti materijalne štete, saopštilo je ministarstvo.

Portparol ukrajinske Glavne obavještajne uprave (HUR) Andriy Yusov prokomentarisao je napad dronovima na Moskvu.

"Ako govorimo o Moskvi, mi to tradicionalno ne komentarišemo. Ali to se dešava. Ako ruska 45. brigada specijalnih snaga bude angažovana u sabotaži u ukrajinskoj pozadini, onda to znači da nešto može da odleti u Moskvu", rekao je on.

Napad dronom bio je prvi prijavljeni napad na rusku prijestolnicu od neuspjele pobune koju je prije 11 dana pokrenuo šef plaćenika Jevgenij Prigožin, koji je 3. jula objavio audio poruku na Telegramu u kojoj izražava zahvalnost onima koji su podržali njega i njegovu grupu u kratkoj pobuni.

Prigožin je rekao da je naredio svojoj grupi da zaustavi napredovanje kako bi spriječio građanski rat. On i stotine njegovih naoružanih Vagnerovih boraca predvodili su kratak ustanak 24. juna u kojem su zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu i zaprijetili da će izvesti marš protiv Moskve.

Kriza se smirila nakon što je Prigožin prihvatio sporazum koji mu je omogućio da ode u izgnanstvo u Bjelorusiju. Vagnerovci su dobili izbor- da mu se tamo pridruže ili integrišu u rusku vojsku.

Uz izvještaje Reutersa, AFP-a i The Hilla

XS
SM
MD
LG