Dostupni linkovi

Ruski napadi na jug Ukrajine, raketni udari na Krim


Vatrogasci gase požar na skladištu žita pogođenom ruskim dronom u Umanu, Ukrajina, 1. oktobar 2023.
Vatrogasci gase požar na skladištu žita pogođenom ruskim dronom u Umanu, Ukrajina, 1. oktobar 2023.

U novim ruskim napadima na regiju Herson na jugu Ukrajine poginula je najmanje jedna osoba, izvijestile su u nedjelju lokalne vojne vlasti, dok Rusija navodi da je njezina protuzračna odbrana oborila šest ukrajinskih dronova iznad dvije regije na zapadu i jedne na jugu zemlje.

Smrtni slučaj je zabilježen u Tiahinki, gradu oko 30 kilometara sjeveroistočno od grada Hersona. Muškarac u 40-im godinama ubijen u dvorištu kuće od strane neprijateljske vatre.

Berislava, grad na rijeci Dnjipro, sjeveroistočno od Tiahinke, također je napadnut u nedjelju nešto prije 17 sati, javila je vojna uprava Hersona, regije koju su ukrajinske trupe djelomično povratile od Rusije prošle godine.

Od posljedica udara dviju navođenih zračnih bombi uništene su garaže u Berislavi, razbijeni su prozori na medicinskoj ustanovi i stambenim zgradama, a oštećena je kritična infrastruktura, navodi se.

Ruske snage također su napale Vesele, selo istočno od rijeke, gdje je 63-godišnja žena prebačena u bolnicu. Ovaj izvještaj nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Ranije u nedjelju ruske snage su napale stambenu četvrt grada Hersona, izazvavši požar zgrade koji je zarobio majku i troje djece prije nego što je obitelj spašena.

Ruske trupe također su granatirale Stanislav tijekom noći, ranivši dvojicu muškaraca. Spasioci su ispod ruševina uspjeli izvući dvije žene.

Dijelovi regije Herson su pod granatama gotovo svaki dan. Usprkos dokazima o granatiranju, Moskva demantira da je gađala civile.

Jedna osoba je ozlijeđena u regiji Čerkasi, rekao je regionalni guverner, Ihor Taburec.

"Neprijatelj je tijekom noći masovno napao našu regiju Čerkasi jurišnim dronovima. Nažalost, bilo je pogodaka na industrijsku infrastrukturu u Umanu", rekao je Taburec u objavi na Telegramu. "Kao rezultat toga, izbili su požari u skladištima, posebno tamo gdje je uskladišteno žito."

Skladište u plamenu nakon ruskog napada na Uman, Ukrajina, 1. oktobar 2023.
Skladište u plamenu nakon ruskog napada na Uman, Ukrajina, 1. oktobar 2023.

I grad Krivij Rih bio je meta napada. Prema navodima lokalnih vlasti, oštećeni su električni i plinski vodovi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je oborilo dvije rakete Grom-2 čiji su fragmenti pali na područje okruga Džankoj na Krimu.

Ruski guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je da su ostaci raketa oštetili skladište. Žrtava nije bilo, rekao je.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je jedan dron oboren u južnoj regiji Krasnodar u nedjelju oko zore, a da je narednih sati još pet oboreno iznad zapadne regije Smolensk.

Nema izvještaja o žrtvama i nije jasno ima li štete.

Ukrajina, koja rijetko preuzimala službenu odgovornost za napade dronovima ili raketama na ruske ciljeve, nije komentirala ove navode.

Gradonačelnik Smolenska Aleksandr Novikov rekao je da je pet dronova oboreno na tom području.

Pozvao je stanovnike grada da "ostanu mirni i ne izlaze iz svojih domova bez potrebe te da se suzdrže od putovanja izvan grada".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Novi britanski ministar odbrane rekao je da London razmatra pojačanu obuku ukrajinskih vojnika slanjem britanskih instruktora u Ukrajinu.

U intervjuu koji je u nedjelju objavio The Telegraph, Grant Shapps je rekao da je razgovarao s vojnim dužnosnicima o slanju obuke u Ukrajinu te je pozvao britanske kompanije koje se bave odbranom da uspostave proizvodne pogone u toj zemlje.

Više od 20.000 ukrajinskih vojnika prošlo je britansku obuku od početka 2022. godine.

Velika Britanija bi također mogla igrati aktivniju pomorsku ulogu u Crnom moru, gdje Rusija gađa ukrajinske teretne brodove, rekao je Schapps.

Bivši ruski predsjednik koji je sada visoki dužnosnik u Vijeću sigurnosti te zemlje Dmitrij Medvedev rekao je da bi britanski instruktori bili legitimne vojne mete ako bi došli u Ukrajinu u cilju obuke ukrajinskh snaga.

London je "savršeno svjestan da će oni biti nemilosrdno eliminirani, ali ne kao plaćenici ovaj put, već upravo kao britanski specijalisti NATO-a", napisao je Medvedev u objavi na Telegramu.

XS
SM
MD
LG